Ex-președintele CSJ, Ion Druță, învinuit de îmbogățire ilicită, va compărea pe banca acuzațiilor

Autor: , in Actualitate / Justiție / 27 iulie, 2022, 12:10

Dosarul în care ex-președintele Curții Supreme a Justiției (CSJ) Ion Druță este învinuit de îmbogățire ilicită a ajuns pe masa judecătorilor. Ex-magistratul vizat este învinuit că, în perioada anilor 2014-2019, a obținut un șir de bunuri mobile și imobile, din mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată.

Procuratura Anticorupție a anunțat că miercuri, 27 iulie, dosarul penal în privința lui Ion Druță a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond.

Precizăm că, despre terminarea urmăririi penale pe acest dosar, procurorii au informat opinia publică la 14 iulie, după care, fostului președinte al CSJ, i-a fost oferită posibilitatea de a face cunoștință cu materialele cauzei penale.

Amintim că, ex-președintele Curții Supreme de Justiție este învinuit de săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită.

Potrivit actului de acuzare, Ion Druță este învinuit că, în perioada anilor 2014-2019, în timp ce deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție și judecător al aceleiași instanțe, a obținut un șir de bunuri mobile și imobile, din mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată.

În acest sens, fostul magistrat ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare, investiții în construcție, leasing, etc., prin intermediul rudelor, ar fi organizat și dobândit bunuri imobile și mobile, pe care le deține prin intermediul lor, a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familiei sale.

Prin urmare, în perioada de timp a anilor 2014-2019, când fostul magistrat, deținea funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul rudelor ar fi obținut în proprietate bunuri imobile, pe care le deține în continuare, în valoare totală de 4.580.032 de lei (ceea ce constituie suma achitărilor oficiale efectuate pentru acestea, ori prețul mediu de vânzare a acestora constituie suma de 12.796.510 de lei), mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată și care depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familie, în situația în care, judecătorul vizat a obținut venituri în sumă de 831.359 de lei, iar soția acestuia – în sumă de 608.978 de lei.

Subsecvent, Procuratura a informat că, în procesul de efectuare a urmăririi penale pe caz, la demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție, au fost puse sub sechestru 5 încăperi nelocative, 2 încăperi locative și un autoturism, în valoare totală de 12.796.510 de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X