Sesizarea lui Chirtoacă în privința lui Robu, respinsă: Nu conține circumstanțe referitor la săvârșirea unor infracțiuni

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 28 iulie, 2022, 12:44

Procurora Nadejda Busuioc a dispus refuzul în primirea pentru examinare a sesizării fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, în privința procurorului general interimar Dumitru Robu, argumentând că „nu conține circumstanțe referitor la săvârșirea unor infracțiuni”.

Prin ordonanța din 28 iulie 2022 emisă de procurora Nadejda Busuioc a fost dispus refuzul în primirea pentru examinare a sesizării depusă de Dorin Chirtoacă privind pretinsele acțiuni ilegale ale procurorului general interimar Dumitru Robu.

„Sesizarea lui Dorin Chirtoacă nu conține expunerea cărorva fapte referitor la infracţiuni săvârşite, pregătite sau în curs de pregătire de către procurorul general interimar Dumitru Robu, ci reprezintă un dezacord cu acțiunile și actele procurorului Dumitru Robu, efectuate în cadrul desfășurării urmăririi penale și judecării cauzei în privința lui Dorin Chirtoacă în comiterea infracțiunii de trafic de influență, pe acest segment fiind acordate suficiente garanții procesuale, care urmau a fi realizate de către numit conform prescripțiilor stabilite de Codul de procedură penală”, a argumentat procurora Nadejda Busuioc.

Astfel, procurora a constatat, că adresarea lui Dorin Chirtoacă nu reprezintă o sesizare despre infracțiuni, dar este o plângere împotriva activității procesuale efectuate de către domnul Dumitru Robu în calitate de procuror pe cazul petentului.

„În conformitate cu prevederile art. 299/1 din Codul de procedură penală, asemenea categorie de adresări, care exprimă dezacordul cu acțiunile, inacțiunile sau actele procesuale ale procurorului se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior, iar ulterior în ordinea controlului judiciar, dar nu ca sesizări despre comiterea infracțiunilor”, a menționat Procuratura Anticorupție.

Precizăm că, inclusiv și decizia procurorului desemnat de Consiliu, prin care s-a refuzat primirea sesizării, poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.

Amintim că, Dorin Chirtoacă îl acuză pe Dumitru Robu că, în iulie 2017, ar fi emis o ordonanță de disjungere a dosarului parcărilor cu plată „prin care s-a manipulat probatoriul și s-au prezentat selectiv materiale în instanța de judecată”, fapt ce ar fi dus la suspendarea sa „ilegală și abuzivă” din funcția de primar al municipiului Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X