Kremlinul își exprimă susținerea pentru Belgrad și nu exclude furnizarea de arme către Serbia

Autor: , in Externe / 1 august, 2022, 15:33

Kremlinul și-a exprimat sprijinul pentru Belgrad, după recentele evoluții îngrijorătoare din Kosovo și Serbia. Rusia susține „absolut” Serbia, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, citat de Sky News.

„Rusia este un stat care susține absolut Serbia. Suntem alături de sârbii din Kosovo, credem că acestea sunt cereri absolut nerezonabile”, a spus Peskov.

Moscova susține poziția constructivă a Belgradului, care a fost anunțată de președintele Aleksanr Vučić, a continuat el, potrivit g4media.ro.

„Desigur, credem că acele țări care au recunoscut Kosovo și sunt garante ar trebui să își folosească toată influența pentru a avertiza autoritățile kosovare să nu facă niciun pas necugetat care ar putea duce la o nouă escaladare”, a spus el.

Între timp, Vladimir Dzhabarov, membru al Consiliului Federației Ruse, a declarat pentru agenția de stat RIA News că „în cazul unei agravări a situației din jurul Serbiei, Rusia va ajuta Belgradul fără a participa direct la conflict”.

El nu a exclus posibila furnizare de arme către Serbia, dacă Belgradul o va cere.

O serie de evoluții îngrijorătoare au apărut în Balcani în weekend, guvernul din Kosovo acuzând Serbia vecină că încearcă să destabilizeze țara, în timp ce etnicii sârbi au blocat drumuri și au avut loc alte incidente în nord, aparent în urma unei dispute privind plăcuțele de înmatriculare și cărțile de identitate. Tensiuni au apărut și în Bosnia iar experții cred că Vladimir Putin încearcă să extindă conflictul în această regiune, cunoscută și ca „butoiul de pulbere al Europei”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X