Primele trei priorități anunțate de noua procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Ministrul Justiției: „Apreciez faptul că a decis să pună umărul la dezvoltarea R. Moldova”

Autor: , in Actualitate / Justiție / 1 august, 2022, 10:24

Începând de astăzi, 1 august, Veronica Dragalin și-a început activitatea în funcția de de procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție (PA). Noua șefă anticorupție a fost prezentată luni dimineață colectivului. În timpul evenimentului, aceasta a subliniat trei priorități pe care și le propune în timp ce își va exercita actuala funcție. Totodată, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și-a exprimat apreciare pentru faptul că ea „a decis să pună umărul la dezvoltarea R. Moldova”, iar procurorul general interimar Dumitru Robu a asigurat-o de tot sprijinul în vederea realizării obiectivelor trasate.

În adresarea sa către efectiv, procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a menționat că speră să aducă o perspectivă și o energie nouă, dar se bazează pe experiența și expertiza colegilor.

Prioritățile care vreau să le aplic în această instituție sunt: În primul rând, acțiunea – noi suntem cei ce putem trage la răspundere hoții, cu siguranță vor fi obstacole dar împreună vom reuși să le depășim. În al doilea rând, egalitatea – trebuie să aplicăm legea în mod egal indiferent de afiliere politică, statut sau relații sus-puse. Și în al treilea rând, transparența – trebuie să comunicăm cu publicul ca oamenii să aibă încredere în noi. Vă promit că mereu o să am o atitudine pozitivă și vă asigur că sunt și voi rămâne o persoană optimistă, onestă și integră. Scopul meu este să vă câștig încrederea și respectul ca și colegi și sper ca împreună să putem câștiga încrederea și respectul societății în instituția noastră”, a anunțat Dragalin.

În cadrul prezentării, procurorul general interimar Dumitru Robu i-a urat succes Veronicăi Dragalin și a asigurat-o de tot sprijinul în vederea realizării obiectivelor trasate. La fel, a încurajat colectivul Procuraturii Anticorupție să-i asigure tot suportul, să-și consolideze eforturile în echipă și să continue activitățile începute, așa încât toate dosarele de corupție inițiate, mai ales în ultima perioadă de timp, să aibă o finalitate.

Împreună cu președinta Maia Sandu, am participat în această dimineață la prezentarea șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care de astăzi își începe activitatea. Procesul de selectare a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție a fost unul complex și realizat după reguli noi, convenite cu mai mulți parteneri de dezvoltare. Într-un final, consider că atât comisia de preselecție, cât și Consiliul Superior al Procurorilor au ales cel mai bun candidat dintre cei care au participat la concurs.

Am reiterat că apreciez foarte mult faptul că Veronica Dragalin a lăsat o carieră de succes în Statele Unite ale Americii și a decis să pună umărul la dezvoltarea Republicii Moldova prin implicarea plenară în lupta împotriva corupției. Dacă vom combate corupția în mod eficient, atunci vor fi create și premisele pentru o dezvoltare durabilă. Mi-am exprimat încrederea că experiența de lucru în calitate de procuror federal din SUA o va ajuta pe doamna Dragalin să atingă obiectivele propuse în conceptul de management și dezvoltare instituțională cu care a participat la concurs: combaterea corupției, reformarea instituției prin îmbunătățirea și eficientizarea proceselor. Cu alte cuvinte, o reformă structurală serioasă, care va face ca Procuratura Anticorupție să devină o instituție puternică și rezistentă în timp, indiferent de schimbările politice sau guvernamentale din țară”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, menționând că, pe lângă reformarea propriu-zisă, este nevoie ca Procuratura Anticorupție să obțină rezultate concrete în domeniul combaterii corupției, rezultate pe care le așteaptă societatea și cetățenii.

Vedem în ultima vreme că există unele progrese. Dar, lucrurile trebuiesc accelerate și făcute cu mare grijă. Viteza nu trebuie să prevaleze asupra calității. I-am urat succes doamnei Dragalin și am asigurat-o că are tot sprijinul din partea Ministerului Justiției, care este gata să pună umărul la realizarea obiectivelor pe care și le-a propus. Suntem deschiși să promovăm toate modificările legislative care sunt necesare pentru eficientizarea activității organelor procuraturii”, a conchis Litvinenco.

Veronica Dragalin, câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, spune că chiar dacă a plecat din Republica Moldova când avea doar opt ani, își dorește revină acasă pentru a contribui la „efortul de a schimba soarta țării noastre”. Vorbind la proba interviului despre justiție, integritate și planurii de viitor, ea a menționat că nu are „relații” în sistemul judiciar de la noi.

Detalii: (VIDEO) Câștigătoarea concursului pentru șefia Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin: „Nu am relații cu oameni din sistemul din R. Moldova. Voi aplica legea în mod echitabil și corect”

Procurorul general interimar Dumitru Robu a semnat miercuri, 15 iunie, ordinul prin care s-a dispus numirea Veronicăi Dragalin la șefia Procuraturii Anticorupție.

Veronica Dragalin este cea care a înaintat o cerere solicitând să fie numită în funcție începând cu 1 august.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), a desfășurat marți, 7 iunie, proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție.

La etapa de interviu în fața CSP au participat patru candidați, care au acumulat punctaje finale după cum urmează :

– Adrian Bordianu – 40,93 puncte;
– Victor Brînză – 36,15 puncte;
– Veronica Dragalin – 72,15 puncte;
– Octavian Iachimovschi – 53,01 puncte;

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X