Demers către Gazprom pentru a afla cu privire la livrarea gazelor naturale. Spînu: R. Moldova este pregătită pentru trei scenarii de limitare a furnizării gazelor naturale

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 2 august, 2022, 16:33

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova a transmis un demers către „Gazprom” pentru a afla poziția concernului rus cu privire la livrarea de gaze naturale către țara noastră, menționând că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite pentru trei scenarii posibile.

Spînu susține că indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.

„Vedem zilnic cum marilor țări europene li se reduc volumele de gaze sau li se sistează în întregime. Exemple sunt: Polonia, Italia, Bulgaria, Finlanda, Letonia, Lituania, dar și alte țări care au trecut prin acest scenariu. Întreaga Europă, cât și țara noastră, trece prin greutăți provocate de criza energetică. Vreau să fiu sincer asupra riscurilor cu care ne confruntăm. Trecerea cu bine de această iarnă presupune încredere și colaborare între Guvern și cetățeni”, a declarat Spînu.

Ministrul a precizat că autoritățile de la Chișinău vor analiza riscurile în cazul unor limitări sau sistări a livrărilor de gaze de către Gazprom.

„Sunt analizate trei scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale: în proporție de 35%, așa cum a fost în octombrie anul trecut; în proporție de 50% și în proporție de 100%, adică sistarea integrală a contractului dintre Gazprom și Moldovagaz. Indiferent de decizia Gazprom, vom întreprinde acțiuni pentru a reduce consumul de gaz în perioada rece a anului cu minim 15%”, a precizat ministrul Infrastructurii.

Pentru diversificarea surselor de energie alternativă a gazelor naturale vor fi suplinite rezervele de stat cu păcură.

„Păcura este o alternativă la gazele naturale pentru Termoelectrica, pentru a produce energie electrică și a asigura cu căldură municipiul Chișinău. Totalul necesar este de aproximativ 216 mii de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2023. A fost semnat deja contractul de achiziție pentru primele volume de păcură care merg în rezervele de stat. Nu voi putea face publică informația privind cantitatea, ținând cont că rezervele de stat sunt secret de stat”, a mai explicat ministrul Infrastructurii.

Citește și: Spînu: Toți consumatorii casnici vor avea acces la căldură și energie electrică, indiferent de scenariile ce se vor derula

Menționăm că, recent, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban a anunțat că în luna august, potrivit calculelor preliminare, R. Moldova va achita 1.458 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie cu 478 de dolari mai mult față de luna iulie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X