România: O fată din Republica Moldova și-a dat tatăl în judecată pentru a-i achita studiile la Sorbona. Decizia primei instanțe

Autor: , in Actualitate / Social / 3 august, 2022, 15:09

Judecătorii ieșeni au fost chemați să soluționeze problemele apărute într-o familie originară din Republica Moldova. O fată și-a chemat în judecată tatăl, cerând obligarea acestuia la plata pensiei de întreținere.

„Specificul acestei speţe îl reprezintă dubla cetăţenie a părţilor, atât reclamanta cât şi pârâtul fiind născuţi în Republica Moldova, dar cu studii, respectiv afaceri, în România, unde au dobândit şi cetăţenie română, având inclusiv coduri numerice personale. De menţionat că atât domiciliul reclamantei, cât şi domiciliul pârâtului din cartile de identitate figurează în România”, au consemnat magistrații Judecătoriei, motivând preluarea cazului în analiză, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Conform actelor depuse la dosar, părinții fetei s-au căsătorit în Republica Moldova, divorțând la Bălți, în 2009.

Sentința dată de judecătoria din Republica Moldova a fost recunoscută doi ani mai târziu de Tribunalul ieșean, România. Fata a devenit majoră în 2017, dar se află în continuarea studiilor, urmând cursurile Universității de Arte. În plus, ea a beneficiat de o bursă de studii prin programul Erasmus, aflându-se la această dată în Franța, la Universitatea Sorbona.

Conform legii românești, aplicabilă în acest caz, părinții au obligația de a-și întreține copiii până la data majoratului sau până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. Prin urmare, chiar dacă fata se aflase în grija exclusivă a mamei, și tatăl era obligat să contribuie la întreținerea ei.

„Cu atât mai mult este necesară o contribuţie financiară suplimentară având în vedere că reclamanta beneficiază de o bursă de studiu la o prestigioasă universitate europeană”, au arătat judecătorii. Aceștia nu au putut stabili însă un cuantum exact al pensiei de întreținere, cuantumul veniturilor tatălui fetei nefiind cert. Magistrații au dispus ca tatăl să plătească fetei o pensie de o șesime din venitul său, dar nu mai puțin de o șesime din salariul minim pe economie.

Sentința Judecătoriei a fost contestată, cazul fiind preluat de Tribunal. Instanța a amânat pentru data de 17 august luarea unei decizii definitive.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X