Ministerul Educației anunță despre un caz de fraudare a examenului național de bacalaureat cu implicarea personalului unei instituții de învățământ

Autor: , in Actualitate / Social / 4 august, 2022, 16:05

La sesiunea din acest an, au fost identificați 16 candidați care au fraudat examenul de bacalaureat, iar în rezultat, au fost eliminați. De asemenea, a fost înregistrat un caz de fraudare a examenului național de bacalaureat cu implicarea personalului unei instituții de învățământ.

Potrivit datelor oficiale, 14 dintre 16 cazuri de fraudare a examenului de bacalaureat constituie folosire de fițuici, un caz – cu telefonul mobil și un caz în care testul de examen a fost rezolvat în afara sălii de examen.

„În ceea ce privește ultimul caz, din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și până în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator. Cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu conținea vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat a predat la Centrul Republican de Evaluare testul cu rezolvări. O situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. Mai mult, înregistrările video demonstrează că maculatoarele pe care scria candidatul în timpul aflării în sala de examen nu corespund cu maculatoarele prezentate de către Centrul de Bacalaureat ca fiind ale candidatului”, a precizat Ministerul Educației.

Ministerul Educației a subliniat că este regretabil să constate că înscrisurile în afara sălii de examen puteau să fie făcute doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat: „Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional”.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au înaintat demersurile corespunzătoare la Organul local de specialitate în domeniul învățământului în vederea efectuării, în regim de urgență, a unei anchete de serviciu privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat în Centrul de Bacalaureat în care a fost constatat cazul menționat de fraudare a examenului. De asemenea, o sesizare privind acest caz a fost expediată în adresa Centrului Național Anticorupție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X