Moldovagaz: Prețurile reglementate de ANRE pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor către Gazprom

Autor: , in Actualitate / Economic / 4 august, 2022, 15:51

La scurt timp după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife pentru gazele naturale în Republica Moldova, SA Moldovagaz susține că cifrele incluse pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de SAP Gazprom.

„SA Moldovagaz va executa recenta hotărâre a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind prețurile reglementate la gazele naturale, însă cifrele incluse în aceasta pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de SAP „Gazprom”. În această situație, compania a adresat o cerere furnizorului extern privind amânarea plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a fost expediată o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioadă de referință”, au comentat reprezentanții Moldovagaz.

O altă propunere Moldovagaz este introducerea plății în avans pentru întreprinderile din sectorul termoenergetic, sau transferarea în luna august a datoriei istorice pentru gazele naturale consumate de acestea.

„Potrivit conducerii companiei, proiectul înaintat de ANRE nu acoperă nici prețul de achiziție, și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale. Ca urmare, aceasta va duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăși 3,9 miliarde de lei și astfel pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii. Potrivit proiectului ANRE, s-a propus includerea în tariful reglementat a prețului de achiziție de 899,08 USD pentru mia de metri cubi, în timp ce în august acesta constituie 1458,92 USD pentru mia de metri cubi”, au mai spus reprezentanții Moldovagaz.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat joi, 4 august, noile tarife pentru gazele naturale în Republica Moldova. Conform noilor calcule, consumatorii casnici ar urma să plătească circa 23 de lei/m3, inclusiv cu TVA.

La furnizarea de gaze naturale către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8% care este inclusă în factură.

Astfel, potrivit noii de decizii ce va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cetățenii vor achita 22 de lei și 99 de bani de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub. Prețul fără TVA este de 21 de lei și 15 bani.

De menționat că, Moldovagaz a solicitat anterior majorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022 până la 29 de lei și 48 de bani per m3.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X