Un stat post-sovietic ar fi donat în secret avioane de luptă Ucrainei

Autor: , in Actualitate / Externe / 4 august, 2022, 15:39

Azerbaidjan ar fi donat în secret avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, guvernul de la Baku anunțând oficial că a trimis doar ajutoare umanitare Kievului.

Mai multe fotografii care ar demonstra acest lucru au fost distribuite de administratorii pagini CaucasusWarReport, care la fel ca mult mai cunoscuta pagină OSINTtechnical, folosesc informații din surse deschise. În cazul de față însă nu este clar de unde au obținut aceștia fotografiile care arată revopsirea avioanelor de luptă azere în culorile Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

CaucasusWarReport afirmă că cel puțin 3 avioane de luptă MiG-29 ar fi fost donate Ucrainei și revopsite la uzina de reparații din Liov înainte de declanșarea invaziei de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie. Administratorii paginii amintesc că hangarul a fost atacat de forțele rusești în luna februarie, afirmând însă că MiG-urile erau deja folosite de piloții ucraineni.

În mod oficial avioanele au fost trimise în Ucraina sub pretextul „reparațiilor și a mentenanței” fiindcă guvernul de la Baku nu ar fi dorit să stârnească furia Moscovei.

CaucasusWarReport mai notează că până acum se speculează că Azerbaidjanul ar fi donat sau urmează să doneze neoficial Ucrainei avioane de luptă MiG-29, mortiere 20N5 de 82 de milimetri și bombe ghidate QFAB-250.

Mortierele azere au fost văzute deja în dotarea forțelor armate ale Ucrainei în timp ce guvernul de la Baku a anunțat oficial pe 28 februarie că va dona provizii și echipamente medicale Ucrainei, precum și combustibil gratuit pentru ambulanțele ucrainene.

Relațiile dintre Rusia și Azerbaidjan

După cum nota la momentul respectiv și Eurasianet, un site de știri specializat pe zona Caucazului de Sud și a Asiei Centrale, cu doar două zile înainte ca Rusia să înceapă războiul din Ucraina președintele azer Ilham Aliyev s-a deplasat la Moscova unde a semnat cu Vladimir Putin un amplu acord de extindere a cooperării diplomatice și militare.

Semnarea declarației „aduce relațiile noastre la nivel de alianță”, afirma Aliyev după întâlnirea de la Kremlin. Rusia era deja cel mai mare furnizor de arme al Azerbaidjanului.

„Este profund simbolic că Declarația privind Relațiile Aliate a fost semnată în anul în care marcăm a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Rusia și Azerbaidjan. Cooperarea ruso-azeră a devenit mai puternică și s-a extins în ultimele decenii”, a declarat și Vladimir Putin după întâlnire, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Kremlinului.

Cu doar câteva ore de întâlnirea cu omologul său azer, președintele Vladimir Putin tocmai recunoscuse independența celor două entități separatiste din estul Ucrainei, Republica Populară Lugansk și Republica Populară Donețk.

Azerbaidjanul, care argumentează puternic pentru principiul integrității teritoriale dată fiind propria situație cu regiunea Nagorno-Karabah, nu a recunoscut până în prezent cele două state create de separatiștii pro-ruși din Donbas.

La votul ONU din luna martie privind condamnarea agresiunii rusești în Ucraina, Azerbaidjanul s-a abținut să voteze rezoluția, procedând la fel și în aprilie în privința suspendării Rusiei din consiliul pentru drepturile omului al organizației internaționale.

Însă după cum notează analiștii de la Geopolitical Monitor, relațiile dintre Moscova și Baku nu sunt atât de simple.

Azerii se opun războiului din Ucraina

La nivelul oamenilor de rând, azerii și-au arătat deja opoziția față de „operațiunea militară specială”. Sute de cetățeni ai Azerbaidjanului s-au strâns în fața ambasadei Rusiei de la Baku după declanșarea războiului, fluturând steaguri ucrainene. Astfel de proteste au avut loc și în luna martie.

„Azerbaidjanul are din punct de vedere istoric o relație apropiată cu Ucraina, care și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritoriului internațional al Azerbaidjanului în decursul conflictului din Nagorno-Karabah”, explică Mary Glantz de la Institutul Statelor Unite pentru Pace din cadrul Departamentului de Stat american.

Citește continuarea pe hotnews.ro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X