Dublu Cod galben pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Meteorologii prognozează caniculă și pericol de incendii

Autor: , in Actualitate / Social / 5 august, 2022, 13:37

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis două avertizări de Cod galben. Potrivit meteorologilor, în toată țara vom avea caniculă și pericol excepțional de incendiu. Specialiștii recomandă evitarea utilizării focului deschis și restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii.

În intervalul 6-8 august a fost emis Cod galben de caniculă, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C.

„Dacă este necesar să vă deplasaţi în afara locuinţei, este de preferat să o faceţi fie dimineaţa devreme, fie seara;
Deplasaţi-vă pe la umbră şi evitaţi pe cât posibil expunerea în plin soare, folosiţi îmbrăcăminte uşoară, subţire din ţesături naturale în culori deschise precum şi mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare); Rste bine să aveţi la îndemână lichide (apă)”, recomandă specialiștii.

Potrivit meteorologilor, în perioada 6-12 august, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Pentru evitarea acestora, cetățenii sunt rugați să nu folosească focul în păduri, parcuri și spații forestiere.

În cazul în care sunt observate focare de ardere, oamenii sunt îndemnați să sune imediat la Serviciul 112, pentru ca echipele de intervenție să poată lichida incendiile în faze incipiente, evitând astfel extinderea lor.

Recomandări:

1. evitarea utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu;
2. restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X