Gavrilița anunță unele majorări salariale, ajutoare unice pentru cei cu lefuri mai mici de 15.000 de lei și pensionari. Cine va beneficia
Executivul pregătește un set de măsuri de sprijin pentru angajații din sectorul public și pensionari ce urmează să fie anunțate în luna septembrie. Unele salarii vor fi majorate cu circa 6%, iar cei care au o leafă lunară mai mică de 15.000 de lei şi pensionarii care primesc mai puțin de 5.000 de lei, vor beneficia de ajutoare. Alocația lunară pentru copii va fi majorată până la 1.000 de lei. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Ediţie specială” de la Radio Moldova.
Pe fondul creșterii prețurilor vor fi și unele majorări de salarii și pensii, dă asigurări șefa Executivului.
„În luna septembrie, vom veni cu câteva măsuri extraordinare, adică care nu sunt în calendarul obişnuit al creşterii salariilor şi pensiilor. În primul rând, vom veni şi cu o anumită creştere de salarii în sectorul public, dar vom veni şi cu ajutor salarial unic, pentru a ajuta oamenii să facă faţă la aceste preţuri crescânde. Este vorba de o sumă de 3.000 de lei – ajutor unic în sectorul public pentru cei care au salariul mai mic de 15.000 de lei. De asemenea, vom veni cu un ajutor pentru pensionari, vom acorda 1.500 de lei pentru cei care au pensii mai mici de 5.000 de lei”, a declarat Gavrilița.
Prim-ministra susține că de ajutor financiar vor mai beneficia copiii şi antreprenorii.
„Vom veni cu ajutor pentru copii, vom creşte alocaţia până la 1.000 de lei pe lună. Vom veni şi în ajutorul antreprenorilor cu compensarea creşterii ratelor de dobândă”, a mai spus Natalia Gavrilița.
De asemenea, Guvernul promite creşteri salariale de circa 6% în sectorul public, dar nu se va merge pe varianta creșterii salariilor pentru cei cu leafa mare.
„Creșterile salariale vor fi cu circa 6% în sectorul public. Pentru cei care au valoarea de referință 1.800 – 1.900 sunt lucruri mai tehnice, dar scopul este ca să creştem salariile pentru cei care au salarii mai mici. În această situaţie dificilă nu mergem cu creşteri majore pentru cei care au salarii mai mari, decât acolo unde ţintit trebuie să intervenim, pentru că avem nevoie de expertiză foarte bună”, a menționat șefa Cabinetului de miniștri.
Rata anuală a inflației a ajuns la aproape 32% în Republica Moldova, conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Autoritățile justifică majorarea prețurilor drept o consecință a crizei economice și energetice mondiale.
Comentarii