Gavriliţa: Belarus şi Rusia ar fi ţările de unde vin alertele cu bombă în Republica Moldova

Autor: , in Actualitate / Social / 5 august, 2022, 14:31

Prim-ministra Natația Gavrilița a anunțat că Belarus şi Rusia ar fi ţările de unde vin alertele cu bombă în Republica Moldova, menționând că autorităţile de la Chişinău sunt în proces de identificare a unor măsuri, astfel încât cetăţenii să nu fie evacuaţi de oamenii legii în eventualitatea unor noi ameninţări cu explozive.

Gavrilița sugerează că autorii alertelor cu bombă încearcă să destabilizeze situaţia pentru că se tem de reforma justiţiei.

„Este foarte clar că aceste alerte sunt menite ca să scadă vigilenţa, să ne ţină ocupaţi, să testeze reacţia, de aceea încă odată îndemn oamenii să rămână calmi şi să fie solidari”, a declarat șefa Executivului în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

În ultima perioadă, mai multe instituții de stat și private au devenit ținta alertelor cu bombă.

Experta Natalia Albu consideră că numărul mare al alertelor false cu bombă are menirea de a induce un fenomen de panică în societate, dar și de a testa capacitatea instituțiilor statului de a reacționa la eventuale atacuri teroriste.

„Un astfel de apel costă bugetul de stat în jur de 60 de mii de lei. În plus, Inspectoratul General al Poliției a fost nevoit să-și sporească în proporție de 60% potențialul de intervenție, or, aceste activități distrag atenția de la alte activități importante. Este o testare a eficienței serviciilor noastre de ordine publică, a serviciilor antitero din cadrul SIS, se testează cum acționează aceste instituții, în ce măsură este vigilentă populația și ce măsuri întreprinde statul pentru a preveni aceste riscuri. Dacă astfel de fenomene se repetă, sunt necesare măsuri de prevenție, cum ar fi educarea populației. Și da, factorul geopolitic poate avea un rol aici. Din fericire, nu avem situația din Ucraina, dar prin prisma acestui război hibrid se urmărește alertarea populației, stresarea populației, crearea panicii și a inducerea unui mesaj de ură”, a spus Albu în cadrul unor dezbateri publice.

Citește și: Alertele false cu bombă ar avea legătură cu acordarea R. Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE. PCCOCS: Sunt mai mulți suspecți – atât în țară, cât și peste hotare

Pentru comunicarea mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism, iar persoana culpabilă de infracțiune riscă amendă de până la 42.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X