Spînu: „Aproximativ 80 % dintre consumatori vor primi compensații”. Posibile scenarii dacă Gazprom ar sista gazul

Autor: , in Actualitate / Economic / 5 august, 2022, 09:15

Aproximativ 80% din consumatorii de resurse energetice vor primi compensații în perioada rece a anului. Dacă la 1 septembrie Gazprom sistează gazul, Republica Moldova are o rezervă la momentul actual de 24.5 milioane de metri cubi de gaze care ar ajunge cam pentru o lună în perioada caldă a anului și pentru o săptămână pe timp de iarnă. Suplimentar, țara noastră a semnat un acord de credit de 300 de milioane de euro, bani pe care îi va utiliza în perioada imediat următoare pentru a suplimenta rezervele de gaz pentru necesitățile interne. Această rezervă de gaz ar ajunge pentru încă circa o lună și jumătate, în condițiile în care Termoelectrica va începe să funcționeze pe păcură și vor fi implementate și alte acțiuni de economisire a gazului prevăzute în proiectul Guvernului anunțat săptămâna aceasta. Declarațiile au fost făcute de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Spînu a menționat că compensațiile vor fi oferite în funcție de veniturile familiei, în baza unui mecanism care a fost aplicat și anul trecut doar că va fi mai țintit. Noul mecanism va veni cu suport în factura de gaz, de energie termică și de energie electrică.

Noul mecanism va veni cu suport în factura de gaz, de energie termică și de energie electrică. Din calculele noastre, aproximativ 80 % din toți consumatorii vor primi compensații. Pentru că nivelul de sărăcie energetică, o numesc așa, este destul de ridicat la tarifele care sunt acum”, a declarat Spînu.

Vicepremierul susține că autoritățile fac tot posibilul pentru a fi redus consumul de gaz.

„O soluție este ca Termoelectrica, care consumă 35% din volumul de gaz pe timp de iarnă, să funcționeze pe păcură. Deja s-au inițiat proceduri de achiziție de păcură. Totodată, au fost făcute achiziții la Agenția de Rezerve Materiale, care nu pot să le spun pentru că sunt secret de stat. Următoarea licitație va fi anunțată de „Termoelectrica” care va cumpăra până la 20 de mii de tone de păcură și discutăm și cu alte companii ca să avem un grafic de livrare pe toată perioada rece a anului și să asigurăm Termoelectrica. În acest sens, indiferent dacă se stopează gazul, Chișinăul va avea căldură pentru că Termoelectrica va funcționa pe păcură”, a spus Andrei Spânu

Cât privește ceilalți consumatori, ministrul a adăugat că problema pentru Republica Moldova nu e în volumele de gaz, întrucât sunt suficiente, dar ccontează prețul: „Noi vom achiziționa de pe piață atât gaz cât va fi necesar ca să protejăm consumatorii pentru iarna care vine”.

El a adăugat că în acest an compensațiile vor fi oferite în funcție de veniturile familiei, în baza unui mecanism care a fost aplicat și anul trecut doar că va fi mai țintit. Noul mecanism va veni cu suport în factura de gaz, de energie termică și de energie electrică. „Din calculele noastre aproximativ 80 la sută din toți consumatorii vor primi compensații, pentru că nivelul de sărăcie energetică , o numesc așa, este destul de ridicat la tarifele care sunt acum”, a precizat vicepremierul.

Citește și: Moldovagaz: Prețurile reglementate de ANRE pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor către Gazprom

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat joi, 4 august, noile tarife pentru gazele naturale în Republica Moldova. Conform noilor calcule, consumatorii casnici ar urma să plătească circa 23 de lei/m3, inclusiv cu TVA.

La furnizarea de gaze naturale către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8% care este inclusă în factură.

Astfel, potrivit noii de decizii ce va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cetățenii vor achita 22 de lei și 99 de bani de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub. Prețul fără TVA este de 21 de lei și 15 bani.

De menționat că, Moldovagaz a solicitat anterior majorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022 până la 29 de lei și 48 de bani per m3.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X