Spînu, despre o eventuală vizită la Moscova: Nu va schimba situația privind gazele naturale. Lupta noastră reală este pentru independență

Autor: , in Actualitate / Economic / 5 august, 2022, 11:35

 Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale Andrei Spînu consideră că o eventuală vizită la Moscova a sa ori a preşedintei Maia Sandu nu ar oferi un cost mai mic la gazele naturale de la gigantul rus Gazprom. Vicepremierul admite că preţul la gaze s-ar putea schimba doar în cazul în care Rusia ar avea anumite cerinţe faţă de Republica Moldova, iar ţara noastră ar fi de acord să facă anumite „cedări”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii ,,Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Spînu crede că vizitele repetate la Moscova nu vor schimba lucrurile.

Dar cum credeţi, Bulgaria nu a încercat aceeaşi chestie? Germania, Italia, Polonia, Finlanda nu au încercat?  Suntem oare unica ţară care avem situaţia asta? Credeți că dacă vom merge de zece ori acolo (n.r: la Moscova), lucrurile se vor schimba?  Chiar dacă merge Maia Sandu ori eu mai merg de zece ori sau oricine ar merge s-ar schimba doar dacă probabil ar fi anumite cerințe. Și eu vreau să îi întreb pe cei care ne privesc cât de gata sunt să facă anumite cedări?”, a declarat Spînu.

Vicepremirul a subliniat că „lupta reală acum este pentru independență”.

Doamna președintă a spus la un moment dat și eu am un sentiment că, de fapt, acuma este lupta noastră reală pentru independență. Și da, va fi o iarnă complicată. Da, țara a fost adusă aici nepregătită pentru această luptă de independență energetică.

Am spus de mai multe ori: suntem unica țară 100% dependentă, am fost de fapt, de un singur furnizor și la gaz, și la electricitate. Eu nu mai știu nicio țară, dar cred că vom depăși aceasta”, a spus ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Citește și: Moldovagaz: Prețurile reglementate de ANRE pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor către Gazprom

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat joi, 4 august, noile tarife pentru gazele naturale în Republica Moldova. Conform noilor calcule, consumatorii casnici ar urma să plătească circa 23 de lei/m3, inclusiv cu TVA.

La furnizarea de gaze naturale către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8% care este inclusă în factură.

Astfel, potrivit noii de decizii ce va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cetățenii vor achita 22 de lei și 99 de bani de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub. Prețul fără TVA este de 21 de lei și 15 bani.

De menționat că, Moldovagaz a solicitat anterior majorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022 până la 29 de lei și 48 de bani per m3.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X