Stoianoglo, bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani. Furtună va investiga propria sesizare

Autor: , in Actualitate / Social / 5 august, 2022, 15:20

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianogl va fi cercetat pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor, infracțiuni care le-ar fi comis în perioada anilor 2014 – 2015. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis vineri, 5 august, o sesizare depusă de procurorul Victor Furtună și l-a desemnat pe acuzator să investigheze pretinsele infracțiuni.

Sesizarea procurorului Victor Furtună a fost examinată la ședința CSP în ședință închisă.

În procesul de investigare a dosarului penal în care este vizat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, procurorul Victor Furtună a constatat „anumiți indici de comitere a infracțiunilor de îmbogățire ilicită și spălarea banilor, pretinse a fi comise în perioada anilor 2014-2015”.

În termen de până la 30 zile, procurorul desemnat de CSP urmează să decidă asupra pornirii urmăririi penale sau a refuzului în pornirea urmăririi penale.

Potrivit Anticorupție, acuzatorul Victor Furtună a comunicat în sesizarea sa că, în 2015, Stoianoglo a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina. Procurorul general suspendat nu a declarat niciodată imobilul.

În 2015, Cristina Stoianoglo era studentă şi avea 19 ani, astfel nu a avut mijloace proprii ca să-şi procure locuinţa, al cărei preţ de piaţă este de peste un milion de lei.

În anul când a fost procurat apartamentul, Alexandr Stoianoglo era deputat în Parlament, iar veniturile declarate erau insuficiente pentru procurarea imobilului.

În schimb, Stoianoglp a declarat o încăpere necomercială cu suprafaţa de 60 de metri pătraţi din blocul în care locuieşte, cumpărată în 2016 cu 844.000 lei. În încăperea respectivă, soţia procurorului, Ţvetana Curdova, a deschis un salon de înfrumuţesare. Portalul Anticorupţie.md a publicat o anchetă în care a demonstrat că soţia lui Stoianoglo a camuflat afacerea.

În primăvara anului 2021, Cristina Stoianoglo s-a căsătorit, iar nunta a avut loc la o vinărie din raionul Ştefan Vodă. Cheltuielile de la nunta fiicei se pare că nu l-au prea afectat pe Alexandr Stoianoglo care şi-a procurat un automobil Hyiundai Tucson, fabricat în acelaşi an, pentru care a plătit 585.000 lei. În acelaşi an, peocurorul general a vândut, cu 380.000 de lei, un alt automobil Hyundai Tucson, fabricat în 2017.

Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile la 13 iulie de către magistrații de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X