UE au impus sancţiuni împotriva ex-preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici și a fiului său

Autor: , in Actualitate / Externe / 5 august, 2022, 10:51

Ţările membre ale Uniunii Europene au impus, joi, 4 august,sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi a fiului său Oleksandr, pentru presupusul lor rol în ameninţarea la adresa securităţii Ucrainei.

Consiliul European a anunțat că Viktor și Oleksandr Ianukovici au fost adăugaţi pe o listă a sancţiunilor europene pusă în aplicare „ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Consiliul a decis să impună măsuri restrictive asupra a două persoane suplimentare, ca răspuns la agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei în curs împotriva Ucrainei”, se spune în nota emisă de Comisia Europeană.

„Potrivit diferitelor surse, Viktor Ianukovici a făcut parte dintr-o operaţiune specială rusă vizând înlocuirea preşedintelui ucrainean cu el, în primele faze ale agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei”, a indicat jurnalul citat de Agerpres.

Fiul său a fost pus pe lista sancţiunilor din acelaşi motiv şi pentru că „a efectuat tranzacţii cu grupurile separatiste din regiunea Donbas”.

Bărbatul de 49 de ani este acuzat că s-a îmbogăţit datorită conexiunilor în fostul regim al tatălui său şi că deţine afaceri şi bunuri imobiliare în autoproclamatele „republici” Doneţk şi Lugansk, teritorii controlate de forţele pro-ruse în Donbas.

Ca persoane sancţionate, Viktor Ianukovici şi fiul său vor fi supuşi unei interdicţii de acordare a vizei UE şi blocării eventualelor bunuri deţinute în ţările Uniunii.

Viktor Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, dată la care a fost răsturnat de la putere printr-o revoltă populară ca urmare a îndepărtării de Occident a guvernării sale pentru a se apropia de Moscova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X