Reuters: Vremurile bune s-au terminat pentru Europa de Est. Inflația de două cifre începe să se resimtă în buzunare

Autor: , in Economic / 6 august, 2022, 10:26

În săptămânile de după declanșarea invaziei rusești a Ucrainei, marile economii din Europa au început să se clatine, dar în estul continentului criza nu lovise încă și populația se bucura de creșteri procentuale de două cifre ale salariilor și subvenții generoase din partea statului în anumite țări, scrie Reuters. Nu mai este cazul. Criza costului de trai a ajuns și în estul Europei, acolo unde oamenii au de-a face acum cu o inflație de două cifre, produse mai scumpe cu până la 22% și prețuri ridicate la energie.

Pe măsură ce consumul în rândul populației scade, analiștii fac prognoze tot mai sumbre în privința PIB-ului țărilor est-europene și avertizează că Europa se îndreaptă cu pași repezi înspre o recesiune.

Familiile se văd nevoite să strângă cureaua în mai multe țări. Polonezii își iau concedii mai scurte, Cehii fac economie când mănâncă la resturant și unii din ei își caută încă un job, iar ungurii, acolo unde doar rata anuală a inflației la alimente a ajuns la 22,1% în iunie, oamenii își golesc coșurile de la supermarket și cumpără mai puține bunuri durabile, pe măsură ce prețurile produselor de import continuă să crească.

„M-am dus la brutărie într-o zi și o franzelă costa 550 de forinți. Mă duc ziua următoare și costă 650. Pentru numele lui Dumnezeu!” a exclamat Lajos, un ungur de 73 de ani care își făcea cumpărăturile într-un magazin din orașul dunărean Esztergom.

Stând pe bicicleta sa, Lajos a spus că creșterea masivă a prețurilor i-a consumat o parte din pensia lunară și nu va putea să mai plătească facturile la utilități, care se vor majora în condițiile în care guvernul a renunțat luna trecută la prețurilor plafonate pentru ceea ce autoritățile numesc familii cu un consum mai mare.

Însă, Lajos are un plan. „Pot să mă încălzesc cu gaz, dar și cu lemne pentru că am sobă cu teracotă. Așa că împreună cu soția ne vom muta într-o singură cameră, încălzim soba, ne punem niște pulovere călduroase și ne uităm la televizor așa.”

Ungurii, polonezii și cehii fac economii și se pregătesc pentru o iarnă grea

În toată Ungaria, creșterea vânzărilor de produse la magazin a încetinit de la 10,9% în iunie la 4,5% în mai, afectate fiind vânzările de mobilă și bunuri electronice, ceea ce sugerează că impactul tăierilor mari de taxe și transferurile fiscale adoptate de guvernul premierului Viktor Orban înainte de alegerile din luna aprilie s-a stins.

Citește continuarea pe Digi24.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X