SUA afirmă că războiul din Ucraina face ca 40 de milioane de oameni să sufere de foame

Autor: , in Externe / 6 august, 2022, 16:38

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 de milioane de persoane să ajungă în situaţia de a nu-şi putea asigura hrana şi că Africa subsahariană va fi cea mai afectată, potrivit Reuters, preluată de Mediafax.

Statele Unite au obţinut 4,5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară la summitul G7, din care au contribuit cu 2,76 miliarde de dolari.

Există, de asemenea, planuri ca SUA să contribuie cu 150 de milioane de dolari la un nou ajutor umanitar pentru dezvoltare în Africa, în aşteptarea aprobării Congresului, a adăugat Linda Thomas-Greenfield.

Guvernele africane au evitat în mare măsură să ia partea în conflictul european şi au refuzat să se alăture condamnării şi sancţiunilor occidentale.

Africanii „nu doresc să fie presaţi să aleagă o tabără” într-o repetare a Războiului Rece, dar „trebuie să cunoască faptele”, a declarat Thomas-Greenfield.

În timp ce energia, schimbările climatice, pandemia şi conflictele sunt cauzele profunde ale problemelor legate de aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, „cea mai insidioasă sursă” este foametea folosită în mod intenţionat ca armă de război, a spus ea.

„Rusia a capturat în mod sistematic unele dintre cele mai productive terenuri agricole din Ucraina, stricând câmpurile cu mine şi bombe”, a spus Thomas-Greenfield.

„Indiferent ce părere aveţi despre Rusia, avem cu toţii un interes comun puternic în atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra securităţii alimentare”, a adăugat ea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a folosit un limbaj similar săptămâna trecută, când a descris criza alimentară globală ca fiind una dintre „armele de război” ale Rusiei, în timpul unei vizite în Camerun.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară şi a dat vina pe sancţiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor sale de alimente şi îngrăşăminte.

Thomas-Greenfield a respins vineri această afirmaţie, sugerând în schimb că Rusia a luat în mod deliberat măsuri pentru a perturba lanţurile globale de aprovizionare cu alimente, dând vina pe Occident.

„Nu am văzut niciun indiciu că Rusia va accepta o soluţie diplomatică” la războiul din Ucraina, a spus ea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X