O femeie a încercat să ajungă de la Chișinău la Istanbul cu 12.500 de euro, 7.900 de dolari şi 30.200 de hrivne ucrainene, fără să declare banii. Ce riscă
O pasageră a cursei Chișinău – Istanbul a rămas fără o parte din mijloacele băneşti şi riscă să fie sancționată contravențional, după ce a încercat să transporte ilegal valută nedeclarată în sumă de 12.500 de euro, 7.900 de dolari şi 30.200 de hrivne ucrainene. Potrivit oamenilor legii, este vorba despre o femeie de 43 de ani, originară din Ucraina. Aceasta a declarat că nu au cunoscut metoda și procedura de scoatere a mijloacelor financiare din Republica Moldova.
În total, femeia a încercat să transporte în mod ilicit valută străină, echivalentul a peste 403.600 de lei moldovenești.
Funcționarii vamali de comun cu polițiștii de frontieră, în cadrul controlului asupra pasagerei cursei Chișinău – Istanbul, au depistat valuta nedeclarată în sumă de 12.500 de euro (echivalentul a circa 241.750 de lei moldovenești), 7.900 de dolari (151.000 de lei moldovenești) şi 30.200 de hrivne ucrainene (10.870 de lei moldovenești). Incidentul a fost consemnat luni seara, 8 august, pe Aeroportul Internațional Chișinău.
„În timpul procesării datelor și prelevării imaginilor, în unul din bagajele de mână au fost observate obiecte asemănătoare – bancnotelor, iar în rezultatul controlului fizic detaliat a fost stabilit că pasagera transportă suma de bani nedeclarată organului vamal. Pe acest caz a fost documentată o cetățeancă a Ucrainei în vârstă de 43 de ani”, au precizat reprezentanţii Serviciului Vamal.
Pasagera a declarat faptul că nu a cunoscut metoda și procedura de scoatere a mijloacelor financiare din Republica Moldova.
În cazul în care femeia nu va putea demonstra proveniența banilor, aceștia vor fi confiscați în folosul statului.
Persoanele fizice au dreptul de a scoate numerar în monedă naţională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumele de peste 10.000 de euro (sau echivalentul lor), însă care nu depăşesc 50.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie, cu condiţia prezentării organelor vamale a documentelor confirmative, pentru suma ce depăşeşte 10.000 de euro (sau echivalentul lor), şi anume:
a) actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti în Republica Moldova; şi/sau
b) permisiunile pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberate de băncile licenţiate, şi/sau autorizaţii pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberate de Banca Naţională a Moldovei.
Sumele ce depăşesc 50.000 de euro (sau echivalentul lor) pot fi transferate din Republica Moldova în cadrul operaţiunilor valutare curente şi de capital, plăţilor şi transferurilor în/din străinătate între rezidenţi şi nerezidenţi.
Detalii referitor la legislația aferentă reglementării valutare la trecerea frontierei vamale poate fi consultată AICI.
Comentarii