România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Ministerul Sănătății: În prezent nu există pericol radiologic. Îndemnăm populația la calm

Autor: , in Actualitate / Social / 9 august, 2022, 15:59

România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Autoritățile de la Chișinău au menționat că în prezent nu există pericol radiologic și a îndemnat populația la calm.

Comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. La fel, ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului.

„Vă comunicăm că în prezent nu există pericol radiologic. Îndemnăm populația la calm”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială din Capitală, Boris Gîlca, a publicat mai multe sfaturi în caz de dezatru nuclear.

„Suntem la circa 740 km distanță de orașul Zaporojie din Ucraina. Urmărim știrile despre incidentele la centrala nucleară din acest oraș. În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toata certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear”, a spus Gîlca.

Recomandările enunțate de Boris Gîlca:

1. Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.
2. Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.
3. Opriți sistemele de ventilație (dacă există).
4. Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.
5. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.
6. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrates pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X