StopFals: Logica demografică a lui Țîrdea și „vinovăția” PAS pentru numărul mic de copii concepuți în timpul guvernării PSRM

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / 9 august, 2022, 18:11

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) se face vinovat de „cea mai mică rată de natalitate posibilă din istoria țării” înregistrată în anul 2021, acuză deputatul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), Bogdat Țîrdea. Însă alesul poporului nu ia în calcul că PAS a venit la guvernare în a doua jumătate a anului 2021 și, corespunzător, primii copii din perioada guvernării actuale s-au născut abia în 2022. Datele oficiale arată însă că rata natalității este în scădere continuă în ultimii ani, statistici confirmate de specialiștii demografii care spun că aceste tendințe sunt cauzate în mare parte de migrație.

Afirmații preluate fără verificare de site-urile afiliate

Cunoscut pentru frecventele sale afirmații false și manipulări pe care le promovează în spațiul public, deputatul Țîrdea a prezentat în sala de conferințe a Parlamentului așa-numitul „TOP-20 anti-recorduri ale PAS”, în care aduce mai multe acuzații la adresa guvernării. Între acestea, învinuirea că guvernarea PAS este de vină pentru rata mică a natalității în anul 2021. „Poate cel mai interesant moment care a fost surprins de BNS. Și cel mai grav – în 2021 s-au născut doar 29 de mii de copii și 45 de mii de persoane au murit. PAS a stabilit cea mai mică rată de natalitate posibilă din istoria țării, doborând chiar recordul Guvernului Filip din 2016, când s-au născut doar 34 de mii de copii”, a declarat Țîrdea. Afirmațiile acestuia au fost preluate în totalitate și fără a fi verificate de către mai multe instituții media afiliate Partidului Socialiștilor, inclusiv Actualitati.mdAif.mdEnews.md.

Țîrdea, matematica și copiii

Partidul Acțiune și Solidaritate a ajuns la guvernare după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar Guvernul Gavriliță a fost învestit la 6 august anul trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2021 într-adevăr s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 40 de ani: 29.230 de copii. Însă această tendință se atestă de-a lungul celor trei decenii de independență, inclusiv în perioada când lideri socialiști precum Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au fost la guvernare, sau pe timpul mandatului Guvernului Chicu (2020). Iar rata natalității în anul 2021 nu putea fi „determinată” de politicile/deciziile guvernării PAS, ci mai degrabă de cele ale Guvernului Chicu, votat și susținut de socialiști.

Bogdan Țîrdea dă vina pe PAS și pentru reducerea speranței de viață în 2021. „BNS a raportat că speranța medie de viață a fost de 69,1 ani în scădere cu 0,7 ani”, a declarat Țîrdea, fără a menționa că speranța de viață s-a redus și în 2020, în timpul guvernării socialiste – cu 1,1 ani, potrivit acelorași date ale BNS.

Citește continuarea pe stopfals.md.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X