Estonia și Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize rușilor: „Nu e corect să călătorească ca turiști”

Autor: , in Externe / 10 august, 2022, 10:19

Estonia și Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși, argumentând că aceştia nu ar trebui aibă posibilititatea de a călători în Europa în timp ce Kremlinul duce un război devastator în Ucraina, potrivit Euronews. Apelul vine la doar o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este cea mai importantă sancțiune.

Prim-ministra estoniană Kaja Kallas a comunicat că „vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului” și că „acum este timpul să punem capăt turismului din Rusia”.

Omoloaga sa finlandeză, Sanna Marin, a declarat într-un interviu televizat că „nu este corect ca, în timp ce Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști”.

Cred că în viitoarele reuniuni ale Consiliului European, această problemă va apărea și mai puternic. Poziția mea personală este că turismul ar trebui restricționat”, a mai declarat Sanna Marin la un post de radio finlandez.

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat recent pentru Euronews că guvernul va limita numărul de vize turistice eliberate rușilor, dar speră ca UE să adopte o poziție comună în această problemă și să înceteze să acorde vize cetăţenilor Federaţiei Ruse.

Liderii Uniunii Europene vor discuta subiectul vizelor pentru cetățenii ruși la următorul summit. Între timp, Letonia este singurul stat membru care a decis să nu mai acorde deocamdată vize cetăţenilor ruşi.

Estonia și Finlanda se învecinează cu Rusia și sunt membre ale Uniunii Europene. În urma invadării Ucrainei de către armata rusească, acestea au interzis călătoriile aeriene din Rusia. Ultima legătură feroviară de pasageri rămasă între Rusia și UE s-a finalizat în martie, când serviciul de mare viteză între Sankt Petersburg și capitala finlandeză Helsinki a încetat să mai funcționeze.

Totuşi, rușii pot călători în continuare pe cale terestră atât în ​​Finlanda, cât și în Estonia, de unde iau apoi zboruri către alte destinații europene.

Vizele eliberate de Finlanda sunt valabile în cea mai mare parte a zonei de călătorie din Europa, cunoscută sub numele de spațiul Schengen, care este format din 26 de țări: 22 de state membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. În mod normal, persoanele și mărfurile circulă liber între aceste țări, fără controale la frontieră.

Unele țări UE nu mai eliberează vize rușilor, inclusiv Letonia, care a luat recent această decizie din cauza războiului.

Vezi şi: „Să trăiască în propria lor lume”. Zelenski propune țărilor occidentale să își închidă granițele pentru ruși timp de un an

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X