(UPDATE) Federația Rusă impune embargo pe importul de fructe şi legume din Republica Moldova

Autor: , in Social / 10 august, 2022, 12:12

Produsele vegetale provenite din aproape toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv din autonomia găgăuză, nu vor mai putea fi exportate în Federaţia Rusă, începând cu 15 august. Despre aceasta a anunţat Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor), instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare. Potrivit acesteia, cauza ar fi „situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul țării” (n.r: Rep. Moldova) și că produsele „încalcă repetat standardele de calitate”. Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului. Decizia este temporară.

UPDATE: 15:45 Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a autosesizat referitor la interzicerea parțială a importului de produse vegetale din Republica Moldova și anunță că organizează joi, 11 august, o întrunire cu factorii de decizie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Asociațiile de profil ale producătorilor agricoli și exportatorilor, pentru a analiza și discuta informația publicată de Rosselhoznadzor.

Ştirea iniţială:
Începând cu 15 august, Rusia nu va permite importul de fructe şi legume din următoarele regiuni ale ţării noastre: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău și Bălți.

„Serviciul a informat în mod repetat partea moldovenească despre acest lucru, dar nu a existat o reacție adecvată. Măsurile luate de R. Moldova pentru a se conforma cerințelor fitosanitare internaționale și rusești la furnizarea de produse reglementate Rusiei sunt insuficiente”, scrie TASS.

Potrivit Rosselhoznadzor, în urma unui control fitosanitar, în 2021 și 2022, în produsele vegetale care au venit din Republica Moldova pe teritoriul Rusiei, au fost stabilite 93 de fapte de detectare a 11 tipuri de obiecte de carantină.

„În ciuda notei trimise de Serviciu în iulie 2022 cu privire la luarea în considerare a posibilei introduceri de restricții temporare, (n. red. R. Moldova) continuă furnizarea de produse vegetale contaminate pe piața internă”, scrie în comunicatul instituţiei.

Conform Rosselhoznadzor, doar în iulie 2022, au fost detectate 13 cazuri de 5 tipuri de obiecte puse în carantină pentru țările membre ale Uniunii Economice Euroasiatice (UEE):

Molia răsăriteană Grapholitha molesta (Busck);
Musca orientală a fructelor Bactrocera dorsalis Hend;
Putregai brun de monilioză Monilinia fructicola (Iarnă) Miere;
Musca de fructe mediteraneene Ceratitis capitata Wiedemann;
Ambrosia artemisiifolia Ambrosia artemisiifolia L.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X