Peste 700 de familii au fost deconectate de la rețeaua de gaz natural, urmare a datoriilor acumulate

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 10 august, 2022, 14:08

În ultima săptămână, peste 700 de consumatori au fost deconectați de la rețeaua de gaz natural, urmare a datoriilor acumulate, a anunțat Moldovagaz, menționând că reconectarea va fi efectuată după achitarea integrală a plății datorate și a tarifului pentru reconectare.

Moldovagaz a informat consumatorii casnici despre reluarea deconectării de la rețeaua de distribuție a instalațiilor de gaze naturale ale consumatorilor care nu și-au onorat obligațiile pecuniare în termenul indicat în factura de plată:

„În perioada 1 – 8 august a fost sistată furnizarea gazelor naturale către 708 locuri de consum pentru neachitarea datoriei în mărime de 4,083 milioane de lei, acumulată pentru gazele naturale consumate în perioadele precedente”, a anunțat Moldovagaz, precizând că reconectarea instalațiilor de gaze naturale va fi efectuată după achitarea integrală a plății datorate și a tarifului pentru reconectare.

Concomitent, consumatorul final respectiv va achita plata preventivă pentru consumul gazelor naturale până la 12 luni.

„Prin urmare, în scopul neadmiterii majorării soldului datoriei consumatorilor și evitării deconectării instalațiilor de gaze naturale, solicităm stingerea datoriei acumulate”, este îndemnul celor de la Moldovagaz.

Amintim că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat joi, 4 august, noile tarife pentru gazele naturale în Republica Moldova. Conform noilor calcule, consumatorii casnici ar urma să plătească circa 23 de lei/m3, inclusiv cu TVA.

La furnizarea de gaze naturale către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8% care este inclusă în factură.

Potrivit noii de decizii ce va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cetățenii vor achita 22 de lei și 99 de bani de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub. Prețul fără TVA este de 21 de lei și 15 bani. De menționat că, Moldovagaz a solicitat anterior majorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022 până la 29 de lei și 48 de bani per m3.

Pe de altă parte, SA Moldovagaz susține că cifrele incluse pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de SAP Gazprom.

„În această situație, compania a adresat o cerere furnizorului extern privind amânarea plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a fost expediată o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioadă de referință”, au comentat reprezentanții Moldovagaz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X