Dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor: Una din persoanele care au părăsit teritoriul R. Moldova, reținută. PA: Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată

Autor: , in Actualitate / Politic / 12 august, 2022, 09:15

Una din cele șapte persoane care la 16 iulie au părăsit teritoriul Republicii Moldova în scopul eschivării de la urmărirea penală a fost reținută pentru 72 de ore de către organul de urmărire penală. De asemenea, Procuratura Anticorupție a anunțat că deși urmărirea penală s-a confruntat cu scurgeri de informații care au interferat cu desfășurare investigației, faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată.

Până la această etapă, în cadrul urmăririi penale au fost efectuate măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală cum ar fi: interceptări și înregistrări ale comunicărilor și de imagini, investigația sub acoperire, audieri ale martorilor, ridicări de documente, peste 100 percheziții pe întreg teritoriul țării în cadrul cărora a fost ridicată tehnică de calcul și documente, a fost ridicată imunitatea, reținută, percheziționată și arestată o deputată în Parlamentul Republicii Moldova, precum și alte acțiuni pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei”, a anunțat Procuratura Anticorupție.

La data de 10 august a expirat termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se prezinte un reprezentant legal desemnat de Partidul Șor pentru recunoașterea partidului în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale. În legătură cu neîndeplinirea acestor cerințe legale, Procuratura Anticorupție

„La aceeași dată am înaintat demers judecătorului de instrucție pentru desemnarea unui reprezentant legal din rândul persoanelor care gestionează Partidul Șor”, au comunicat responsabilii din cadrul Procuraturii Anticorupție.

În același timp, una din cele șapte persoane care la 16 iulie 2022, au părăsit teritoriul Republicii Moldova în scopul eschivării de la urmărirea penală, a fost reținută de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție pentru un termen de 72 ore:„Este bănuita de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”.

În plus, Procuratura Anticorupție susține că urmărirea penală s-a confruntat cu scurgeri de informații care au interferat cu desfășurare investigației.

„Procurorii și ofițerii au întreprins acțiuni suplimentare menite să asigure principiul confidențialității urmăririi penale și asigurării prezumției nevinovăției persoanelor supuse investigațiilor. Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată. Investigațiile privind scurgerile de informații vor fi o prioritate pentru Procuratura Anticorupție în viitor, deoarece aceste acte interferează cu procesul de urmărire penală și subminează încrederea publicului în instituțiile și sistemul de justiție”, au conchis reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Aceasta se află în arest în Penitenciarul 13.

Citește și: Marina Tauber rămâne în arest în Penitenciarul nr. 13: „Este absurd. Aceste decizii sunt fără precedent”

„Plăți în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei. Peste 3.5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”, a anunțat Centrul Național Anticorupție, după ce împreună cu Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Detalii: „Salarii în sumă de 100.000 de euro. Peste 3.5 milioane de lei pentru protestele din PMAN. Primele rezultate ale perchezițiilor în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. CNA: Finanțările veneau din Dubai, Viena, Monaco

Partidul Șor califică dosarul drept unul politic.

„Puterea este în agonie, mai ales după ce au văzut rezultatele sondajelor din ultima vreme, care arată că și-au pierdut jumătate de electorat. Ei văd că PAS scade în sondaje, iar Partidul Șor crește. Și asta îi face să înnebunească. Iată cum arată justiția independentă din țara noastră și vremurile bune promise de PAS. Toate aceste fapte nu vor rămâne nepedepsite, iar istoria recentă a Republicii Moldova arată că toți cei care au pornit dosare politice la comandă au ajuns la pușcărie.

Au vrut să scoată Partidul Șor în afara legii și au înțeles că este imposibil să facă asta și s-au apucat să facă presiuni pe oameni și să-i sperie cu dosare. Cred că dacă nu pot distruge partidul din exterior, le va reuși să o facă din interior. Nu le va reuși însă acest lucru.

Partidul Șor nu va renunța la luptă și nu vom tăcea. Propunerea voastră de înceta protestele și de renunța să vă criticăm o respingem încă o dată. Nu ne e frică de voi și vă vom învinge”, se spune în declarația emisă de membrii Partidului Șor.

Citește și: (VIDEO) Șeful Institutului de sondaje IMAS, Doru Petruți, alături de Marina Tauber la o ședință online cu Ilan Șor. Jurnal: Le sugera cum să organizeze protestele și cu ce politicieni ar fi bine să se asocieze

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X