Rosselhoznadzor, despre embargoul pe importul de fructe şi legume din Republica Moldova: „Nu are nicio tentă politică”

Autor: , in Actualitate / Social / 12 august, 2022, 16:13

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse  (Rosselhoznadzor), instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare, susține că decizia de a limita importul de produse vegetale în Rusia din mai multe raioane ale Republicii Moldova nu are tentă politică, ci este bazată pe motive întemeiate, întrucât bunăstarea fitosanitară a țării este prioritară. Reprezentanții instituției au  subliniat că astfel de măsuri sunt aplicate tuturor țărilor care nu respectă cerințele fitosanitare.

Rosselhoznadzor l-a contrazis pe ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, după ce ultimul a declarat că interdicția impusă de Rusia asupra importului de fructe și legume are la bază o cauză politică.

„Decizia de a limita posibilitatea exportului de produse vegetale în Rusia din anumite regiuni ale Republicii Moldova este susținută de motive întemeiate. Nu există nicio rațiune politică în interdicție”, au spus responsabilii din cadrul Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, potrivit TASS.

De asemenea, Rosselhoznadzor a argumentat că bunăstarea fitosanitară a Rusiei este un aspect prioritar şi că nu ar permite niciunui stat să creeze daune în pomicultura rusească.

„Aplicăm măsuri echivalente tuturor țărilor care nu sunt pregătite să respecte cerințele fitosanitare ale Rusiei atunci când furnizează produse. Asigurarea bunăstării fitosanitare a Rusiei este o sarcină prioritară pentru departament, distribuția acestor obiecte poate provoca o economie ireparabilă, daune aduse pomiculturii din țară”, au comentat reprezentanții Rosselhoznadzor.

Menționăm că, declarațiile vin la scurt timp după ce șeful delegației moldovenești Nicu Popescu a catalogat decizia părții ruse ca fiind una politică.

Amintim că, începând cu 15 august, Rusia nu va permite, temporar, importul de fructe şi legume din următoarele regiuni ale Republicii Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău și Bălți. Excepție vor fi doar raioanele din stânga Nistrului.

Motivul embargoului ar fi depistarea mai multor tipuri de obiecte de carantină în produsele vegetale care au venit din Republica Moldova pe teritoriul Rusiei.

La acest subiect: Federația Rusă impune embargo pe importul de fructe şi legume din Republica Moldova

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X