Socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind Guvernului de reorganizare a sistemului universitar

Autor: , in Actualitate / Politic / 12 august, 2022, 15:27

Deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Vlad Batrîncea și Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită controlul constituționalității hotărârii Guvernului cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a universităților.

Vlad Batrîncea susține că „activitatea instituțiilor a fost periclitată, a fost încălcată autonomia universitară și independența acestora, stabilite prin lege”.

„Nu este clară soarta a sute de profesori, studenți. Nu este clară soarta patrimoniului de care dispun aceste instituții. Totodată, a fost majorat prețul pentru contractele de studii, deși Ministerul Educației a promis ca acestea să fie mai accesibile”, a declarat Batrîncea, menționând că socialiștii au solicitat Curții Constituționale ca această reformă să fie anulată.

Potrivit socialistului Vasile Bolea, prin reforma promovată ar fi fost încălcat art.35 din Constituție care consfințește dreptul cetățenilor la educație.

„Curtea Constituțională are o responsabilitate imensă în situația dată, deoarece este vorba despre o cauză națională, care trebuie tratată înafara politicii și înafara conjuncturii de moment. Au fost încălcate nu doar Constituția și normele internaționale, dar și bunul simț, or lichidarea instituțiilor de învățământ este o crimă împotriva viitorului Republicii Moldova. Mizăm pe o atitudine responsabilă din partea Înaltei Curți”, a concluzionat Batrîncea.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat la 27 iunie despre procesul de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior, care este planificat între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Admitere la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.

Detalii: Patru universități, în loc de aproape 30. Ministerul Educației: Pentru procesul de modernizare vor fi alocate peste 700 de milioane de lei

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X