„Un exemplu de disciplină și patriotism”. A decedat copreședintele CUC din partea autorităților R. Moldova, Ion Solonenco

Autor: , in Actualitate / Social / 12 august, 2022, 15:44

Copreședintele delegației moldovenești în Comisia Unificată de Control (CUC) Ion Solonenco s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Anunţul despre deces a fost făcut de vicepremierului pentru reintegrare Oleg Serebrian , subliniind că „e o pierdere irecuperabilă”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Oleg Serebrian a menționat că Ion Solonenco a fost „un exemplu de disciplină și patriotism”.

O veste cruntă. Azi, la ora 12:30, a încetat să bată inima unui coleg apropiat, generalul de brigadă Ion Solonenco, copreședintele delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control. Atât de neașteptat. Săptămâna asta mai era la birou. Cu veștile pe care mi le prezenta din Zona de Securitate începeam ziua de muncă. Recent s-au împlinit 30 de ani de când s-a implicat în activitatea CUC. A fost un exemplu de disciplină, de patriotism și dedicație. Plecarea lui e o pierdere irecuperabilă și astea nu sunt niște cuvinte de circumstanță. Aduc sincere condoleanțe familiei și apropiaților. Drum lin spre ceruri, GENERALE! Dumnezeu să vă odihnească în pace”, a scris Serebrian.

La 12 ianuarie 2005, Ion Solonenco a primit Ordinul Gloria Muncii, pentru merite deosebite și înalt profesionalism în asigurarea securității statului și activitate organizatorică și obștească prodigioasă. I-a fost acordată de președintele țării din acea perioadă, Vladimir Voronin.

Ion Solonenco s-a născut la 18 ianuarie 1935. În anul 1996 a fost numit în funcția de viceministru al Securității Naționale. A fost numit apoi în funcția de consilier al directorului general al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova.

La data de 2 februarie 1999, generalul Solonenco a fost numit în funcția de copreședinte din partea Republicii Moldova al Comisiei Unificate de Control (CUC), funcție pe care o deținut-o până a deceda.

Comisia Unificată de Control (CUC) a fost creata în anul 1992 imediat după suspendarea conflictului armat dintre Moldova și Transnistria, ea fiind alcătuită din delegații ale Moldovei, Transnistriei și Rusiei, iar reprezentanții Ucrainei și OSCE participă la lucrările CUC în calitate de observatori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X