Noutăți în citirea datelor de pe contoare, după ce noile prețuri la gazele naturale au intrat în vigoare. Moldovagaz explică cum se va calcula tariful pentru luna august

Autor: , in Actualitate / Economic / 13 august, 2022, 20:07

Noul tarif la gaze naturale este aplicat începând de vineri, 12 august, astfel, cetățenii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât până acum pentru un metru cub. În acest context, SA „Moldovagaz” a anunțat că procesul de citire a indicațiilor echipamentelor de măsurare va fi diferit.

Noul tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru un metru cub de gaze naturale este de 22 de lei și 99 de bani, cu TVA, adică cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât până acum.

Astfel, pentru luna august, procesul de citire a indicațiilor echipamentelor de măsurare în scopul facturării consumului de gaze naturale se va desfășura în felul următor:

12 – 15 august 2022– pentru determinarea volumului de gaze naturale consumat până la data intrării în vigoare a noilor prețuri reglementate la gazele naturale;

25 august – 3 septembrie 2022 – pentru determinarea volumului de gaze naturale consumat după data intrării în vigoare a noilor prețuri reglementate la gazele naturale.

SA „Moldovagaz” a anunțat despre intrarea în vigoare a noilor prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, aplicate începând cu 12 august.
– în punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 18.819 de lei/1000m3 (fără TVA);
– în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 19.066 (fără TVA);
– în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 19.317 (fără TVA);
– în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 19.654 (fără TVA);
– în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 21.296 (fără TVA).

La furnizarea de gaze naturale către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8% care este inclusă în factură.

Amintim că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat joi, 4 august, noile tarife pentru gazele naturale în Republica Moldova. Conform noilor calcule, consumatorii casnici ar urma să plătească circa 23 de lei/m3, inclusiv cu TVA.

Cetățenii vor achita 22 de lei și 99 de bani de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub. Prețul fără TVA este de 21 de lei și 15 bani. De menționat că, Moldovagaz a solicitat anterior majorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022 până la 29 de lei și 48 de bani per m3.

Pe de altă parte, SA Moldovagaz susține că cifrele incluse pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de SAP Gazprom.

„În această situație, compania a adresat o cerere furnizorului extern privind amânarea plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a fost expediată o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioadă de referință”, au comentat reprezentanții Moldovagaz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X