„Riscuri de scurgeri catastrofale de radiații”. Șeful diplomației moldovenești, despre atacurile repetate în apropierea centralei nucleare din Zaporojie

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 14 august, 2022, 16:53

Autoritățile de la Chișinău se arată îngrijorate de atacurile repetate din ultimele zile în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Șeful delegației moldovenești Nicu Popescu a subliniat că „transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații”.

Într-un mesaj pe Twitter, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova a scris că „trupele ruse trebuie să se retragă și să permită acces imediat experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”.

„Suntem foarte îngrijorați de atacurile repetate din ultimele zile în apropierea centralei nucleare din Zaporojie.

Transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații.

Trupele ruse trebuie să se retragă și să permită acces imediat experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, a spus Popescu.

Digi24 a notat că valul de bombardamente din ultima perioadă i-a pus pe fugă pe oamenii care trăiesc lângă centrala nucleară Zaporojie. S-au format cozi uriașe la ieșirea din orașul Energodar, la periferia căruia este instalația nucleară, iar pe rețelele sociale au apărut imagini cu mașini care stau în coloană.

De teama atacurilor, primarul localității le-a cerut oamenilor să rămână în case, dar mulți s-au săturat de bombardamentele intense și de incertitudine și au decis să plece. Sâmbătă, 13 august, au fost din nou atacuri în zona centralei nucleare.

Între timp, Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de noi bombardamente la centrala nucleară Zaporijie, cea mai mare din Ucraina și din Europa, ocupată de Rusia, operatorul ucrainean făcând referire la „cinci lovituri” în apropierea unui depozit de substanțe radioactive, potrivit Le Figaro.

News a scris că autorităţile ucrainene, sprijinite de aliaţii occidentali, cer demilitarizarea zonei şi retragerea trupelor ruse care au ocupat instalaţia nucleară în luna martie. În plus, preşedintele Zelenski a denunaţat „şantajul nuclear rusesc”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X