Maia Sandu, despre embargoul rus asupra legumelor și fructelor din R. Moldova: „Vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile”

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 16 august, 2022, 20:34

Președinta Maia Sandu susține că autoritățile din R. Moldova își doresc ca „produsele moldovenești să ajungă pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”. Declarația a fost făcută în contextul în care, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a limitat temporar importul în Rusia asupra legumelor și fructelor din aproape toate raioanele Republicii Moldova, începând cu data de 15 august.

Maia Sandu, în cadrul vizitei de lucru în municipiul Bălți, a declarat pentru presa locală că producătorii autohtoni trebuie să se concentreze pe producția competitivă după preț și calitate.

Șefa statului a menționat că, după embargoul rus asupra legumelor și fructelor din R. Moldova, autoritățile de la Chișinău au inițiat discuții cu oficiali din alte țări pentru a pune la dispoziția producătorilor autohtoni noi piețe de desfacere.

Guvernul discută și cu alte potențiale piețe și cunoașteți că în această primăvară – vară am reușit să obținem reguli de acces mai simple pentru producătorii noștri pe piața europeană. Dincolo de piața europeană sunt și alte piețe. Noi trebuie să ne străduim să avem produse de calitate, producție competitivă după preț și calitate, dar vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”, a declarat Maia Sandu.

Reamintim că, la data de 11 august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a recepționat o scrisoare din partea autorităților din Federația Rusă, unde este comunicat că, începând cu data de 15 august curent, va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale țării noastre, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului. Motivul acestei decizii ar fi neconformitatea stării fitosanitare a produselor vegetale autohtone și identificarea a 5 dăunători de carantină în loturile importate.

La acest subiect: Federația Rusă impune embargo pe importul de fructe şi legume din Republica Moldova

Rosselhoznadzor, despre embargoul pe importul de fructe şi legume din Republica Moldova: „Nu are nicio tentă politică”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X