Răspunsul MAEIE pentru diplomatul rus care susține că R. Moldova nu respectă drepturile omului și libertatea presei

Autor: , in Actualitate / Politic / 16 august, 2022, 15:54

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit marți, 16 august, cu o notă explicativă în urma declarațiilor recente făcute de directorul adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev, care se referă la pretinsa degradare a libertății presei în Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău au subliniat că afirmațiile nu corespund cu evaluările obiective și în conformitate cu standardele europene și internaționale formulate de „prestigioase organizații de monitorizare a libertății presei”, precum și organizațiile internaționale la care țara noastră este parte.

„Respingem alegațiile formulate prin declarațiile directorului adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev (https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1825841/#3), care se referă la pretinsa degradare a libertății presei la noi în țară.

Această afirmație nu corespunde cu evaluările obiective și în conformitate cu standardele europene și internaționale formulate de prestigioase organizații de monitorizare a libertății presei, precum și organizațiile internaționale la care țara noastră este parte.

În ultimul an, am avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei”, se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Reponsabilii de Minister au menționat că, reporterii Fără Frontiere au clasat Republica Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei.

„Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decât anul trecut, urmare a schimbărilor inițiate de guvern și îmbunătățirea situației pentru jurnaliști.

Îmbunătățirea libertății presei în Republica Moldova este responsabilitatea primară a Parlamentului, a Guvernului, a Consiliului Audiovizualului pentru a prezenta cetățenilor știrile și informații într-un mod echitabil, obiectiv și onest, fără imixtiune străină și fără a fi influențați de interese particulare”, au subliniat responsabilii din cadrul MAEIE.

Autoritățile de la Chișinău dau asigurări cî vor continua eforturile susținute pentru a contribui la informarea corectă și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media independente de orice interese, subliniind că pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la liberă exprimare și informare, fiind esențiale pentru funcționarea democratică în conformitate cu aspirațiile noastre de aderare la Uniunea Europeană.

Reacția de la Chișinău vine după ce diplomatul rus Ivan Neceaev a spus că „degradarea libertății presei în R. Moldova este o problemă serioasă”.

„Autoritățile moldovenești au făcut presiuni asupra resurselor mass-media independente și ale opoziției. Spațiul informațional este curățat de opinii și aprecieri inacceptabile guvernului”, a declarat Neceaev, făcând apel la „revizuirea politica de restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni și să ia măsurile necesare pentru a le respecta pe deplin”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X