Serebrian, despre dosarul transnistrean: ,,Arată altfel decât acum șase luni, ca să nu mai vorbim de acum un an sau zece ani”

Autor: , in Politic / 16 august, 2022, 19:10

Solicitarea cetățeniei R. Moldova, înregistrarea companiilor transnistrene în R.Moldova şi trecerea fluxului comercial al regiunii transnistrene prin vama controlată de către autoritățile constituționale demonstrează faptul că în dosarul transnistrean se fac schimbări şi, respectiv, acesta nu mai arată ca acum câţiva ani. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian în cadrul unui interviu pentru Jurnal.md.

Serebrian a comunicat că, în prezent, dosarul transnistrean nu mai arată ca acum câţiva ani, precizând că există şi schimbări majore care s-au petrecut în ultima perioadă.

„Astăzi, dosarul transnistrean arată altfel decât acum șase luni, ca să nu mai vorbim de acum un an sau zece ani. Sigur că cei care urmăresc mai rar și mai superficial ceea ce se întâmplă pe această filieră, pot să aibă percepția de static. În realitate însă lucrurile se schimbă și se schimbă foarte repede. Numai în ultima jumătate de an, zeci de mii de persoane din stânga Nistrului au solicitat cetățenia R. Moldova și astăzi 90 la sută din populația regiunii transnistrene deține cetățenia statului nostru.

În același timp, alte câteva sute de companii transnistrene s-au înregistrat în R. Moldova, numărul total al acestora ajungând la aproape 2200 în momentul de față.

Cu alte cuvinte, majoritatea absolută a companiilor de acolo sunt înregistrate aici și activează în conformitate cu rigorile noastre. Mai mult, tot fluxul comercial al regiunii transnistrene trece deja prin vama controlată de către autoritățile constituționale. Sunt schimbări majore și, în niciun dosar conflictual din regiunea Mării Negre, nu avem un proces de integrare atât de serios la nivel social și economic. Este un proces extraordinar, în care acum cinci ani nimeni nu ar fi crezut”, a declarat Serebrian.

Totuşi, vicepremierul pentru Reintegrare a spus că schimbările care au avut loc în ultimele 6 luni în dosarul transnistrean nu se datorează neapărat unei guvernări oarecare sau funcţiei cuiva în statul moldovenesc, sugerând că factorul care a generat aceste schimbări ar fi mai degrabă conjunctura regională, iar războiul din ţara vecină a schimbat la maximum coordonatele conflitului.

„Nu, aceasta nu are neapărat legătură cu postul cuiva sau cu un guvern oarecare, ci mai mult cu conjunctura regională. Războiul din Ucraina a schimbat în totalitate coordonatele conflictului, a schimbat temele puse în discuție în cadrul negocierilor. Și grupurile de lucru și-au schimbat prioritățile, căci plăcuțele neutre, transportul auto sau telecomunicațiile, care acum câțiva ani erau puse în prim-plan, astăzi nu mai sunt teme de actualitate. În prezent, una dintre priorități este sănătatea. Cinci din zece grupuri de lucru, care s-au întrunit în ședințe în acest an, au fost pe subiecte legate de sănătate, inclusiv privind la importul de medicamente, din cauza insistenței noastre ca ei să accepte Nomenclatorul de stat de produse farmaceutice al R. Moldova.

Este o problemă de preț, dar totuși principala problemă în acest domeniu este legată de euroconformitatea produselor noastre, pentru că noi avem un nomenclator de produse farmaceutice care coincide normelor europene. Și, ținând cont de statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, evident că vom fi nevoiți nu să extindem nomenclatorul respectiv cu produse din țări asiatice sau din spațiul CSI, dar să fim mai restrictivi decât am fost. Sănătatea este un domeniu destul de scump. Eu îmi pun întrebări când văd medicamente prea ieftine. Ăsta e un preț pe care trebuie să-l plătim”, a mai precizat Oleg Serebrian.

Oleg Serebrian a depus jurământul de învestire în funcţie la data de 19 ianuarie 2022. Predecesorul său a fost Vladislav Kulminski, demisionând la trei luni după ce a fost numit în funcție și invocând  motive personale. Acesta a explicat că evenimentele din familie cer prezența sa fizică practic non-stop.

Detalii: Vladislav Kulminski a demisionat din funcţia de viceprim-ministru pentru Reintegrare. Motivul invocat

La practic o lună distanță de la învestirea sa în funcție, vicepremierul pentru Reintegrare a acordat redacției Agora primul interviu în calitate de negociator-șef din partea Chișinăului în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, menţionând că la expirarea mandatului său speră ca dialogul să fie menţinut la cote cât de cât pozitive, nefiind convins că relațiile la nivel politic vor evolua prea mult.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X