Condițiile de creditare, facilitățile fiscale și operațiunile de transfer în valută pentru agricultori, discutate la Ministerul Agriculturii. Cine a participat la ședință

Autor: , in Social / 17 august, 2022, 20:07

Condiţiile de creditare, facilităţile fiscale şi operaţiunile de transfer în valută pentru agricultori au fost subiectele prioritare ale şedinţei de miercuri, 17 august, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), convocată de șeful instituției de resort, Vladimir Bolea,  argumentând că a fost organizată în scopul redresării situației din sectorul agricol și urmare a solicitărilor din partea agricultorilor. La discuție au fost prezenți factorii de decizie ai Băncii Naționale din Moldova (BNM) și ai Ministerului Finanțelor.

Părțile au discutat necesitatea adoptării unor măsuri care să asigure dezvoltarea sustenabilă a activității fermierilor și să prevină dificultățile majore în mediul de afaceri agricol. Astfel, au fost analizate aspecte ce țin de reeșalonarea creditelor pentru agricultori, posibilitatea re-creditării, revizuirea condițiilor de reclasificare pentru creditele investiționale în agricultură și posibilitatea de acces a creditelor investiționale.

În context, ministrul Vladimir Bolea a menționat că, în urma discuțiilor cu băncile comerciale, s-a convenit asupra neaplicării penalităților pentru o perioadă determinată agricultorilor ce au înregistrat o istorie creditară bună. La rândul lor, reprezentanții BNM au declarat că, orice facilitate financiară oferită clienților din sectorul agricol, rămâne la discreția băncilor comerciale.

Un alt subiect examinat a făcut referință la problema cu privire la transferurile în valută pentru mărfurile importate/exportate din/în Federația Rusă. Reprezentanții BNM au comunicat că, în urma sancțiunilor impuse de sistemul financiar internațional împotriva Federației Ruse, transferurile bănești în valută sunt în impas și condiționate de sistemele și pozițiile individuale ale sectorului bancar european. În acest context, agricultorii moldoveni sunt nevoiți să identifice soluții alternative.

Conducerea MAIA a comunicat și despre problema lipsei companiilor de asigurare autohtone, capabile să asigure creanțele financiare, aceasta fiind o condiție obligatorie în identificarea noilor pieți de desfacere și extinderea relațiilor comerciale, în special cu produse perisabile și horticole cu valoare adăugată.

Reprezentanții BNM și ai Ministerului Finanțelor au declarat că vor analiza cele discutate și vor reveni cu recomandări și soluții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X