Letonia nu va mai reînnoi permisele de şedere pentru ruşi şi bieloruşi. Ce excepţii există

Autor: , in Externe / 17 august, 2022, 16:09

Letonia, care deja și-a înăsprit semnificativ regulile de emitere a permiselor de ședere pentru ruși și bieloruși, anunță că nu va mai reînnoi permisele de ședere temporară existente pentru cetățenii din Rusia și Belarus. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul guvernului țării, marți, după o ședință de guvern, scrie Agerpres.

Permisele de şedere temporară eliberate cetăţenilor ambelor ţări, în general, nu vor mai fi reînnoite în viitor, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins. Totuși, șeful executivul leton a precizat că „vor exista unele excepții”.

Ministrul de interne Kristaps Eklons a sugerat că permisele de rezidenţă permanentă pentru membri de familie, de exemplu, ar trebui eliberate numai după ce ei au trecut cu succes un test de limbă letonă. Deciziile finale cu privire la noile reglementări urmează să fie luate de guvern în curând.

Letonia a suspendat deja acordarea permiselor de şedere pentru ruşi şi bieloruşi, ca reacţie la invadarea Ucrainei de către Rusia şi, de asemenea, a revocat aproape 1.000 de permise.

Potrivit autorităţii de migraţie, peste 9.000 de cetăţeni ruşi au, în prezent, permise de şedere temporară în Letonia. În plus, există aproximativ 37.000 de ruşi cu permise de rezidenţă permanentă.

Letonia se învecinează cu Rusia şi Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kremlinului. O minoritate rusă semnificativă locuiește în Letonia, asemeni celorlalte două țări baltice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X