Maia Sandu: „Cea mai gravă consecință a propagandei ruse o vedem în societatea noastră la oamenii care justifică războiul din Ucraina. Autoritățile trebuie să ia o atitudine mult mai dură”

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 august, 2022, 20:55

Președinta Maia Sandu susține că „cea mai gravă consecință a propagandei ruse o vedem în societatea noastră la oamenii care justifică războiul din Ucraina sau chiar îl promovează”, menționând că „autoritățile trebuie să ia o atitudine mult mai dură față de sursele ce promovează dezinformarea”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Nordnews.md.

Șefa statului consideră că „nu există soluții miraculoase” pentru a stopa propaganda rusă.

Trebuie să mai discutăm și nu doar în raport cu televiziunile. Există și presa scrisă. Avem o serie de publicații în care, de sus până jos, există doar dezinformare, nimic nu este corect și promovează războiul. Eu cred că autoritățile statului trebuie să ia o atitudine mult mai dură față de aceste mijloace de dezinformare care justifică și promovează războiul ”, a declarat Maia Sandu, amintind despre recentele modificări legislative din domeniul audiovizualului ce prevăd măsuri de combatere a dezinformării.

Maia Sandu a anunțat că la una din următoarele ședințe a Consiliului Suprem de Securitate va pune în discuții problema dezinformării, cerând instituțiilor de stat să oprească propaganda de război.

Dincolo de celelalte aspecte ale dezinformării, unde putem să mai discutăm până unde este libertatea presei și de unde este dezinformare, pe partea unde se promovează războiul, unde se justifică războiul, măsurile trebuie să fie foarte dure și aici nu este loc de dezbatere. Este risc la adresa securității statului și, la una din următoarele ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate, o să fiu mai tranșantă și o să cer instituțiilor statului să oprească această propagandă de război”, a precizat Maia Sandu.

Amintim că, la începutul lunii iunie, deputații au examinat, în a doua lectură, proiectul care drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic.

Documentul prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova și urmărește prevenirea și combaterea tentativele de dezinformare, care afectează securitatea națională.

Astfel, Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost completat cu noțiunea de „dezinformare” și cu sancțiunile aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația.

De asemenea, Codul a fost completat cu prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.

De asemenea, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X