Moldovagaz, solicitare către Gazprom privind extinderea termenului de achitare a plății pentru august. Ceban: „Întârzierea plăților contractuale ridică suma datoriei. E destul de impunătoare”

Autor: , in Actualitate / Economic / 17 august, 2022, 09:28

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că instituția pe care o conduce s-a adresat către SAP „Gazprom” să fie prelungit termenul de achitare a plații pentru luna august curent. El a mai spus că în urma majorării tarifului cu mai puțin de 6 lei decât a fost solicitat, Moldovagaz nu poate să-și onoreze angajamentele contractuale.

Potrivit datelor prezentate de Vadim Ceban, în perioada ianuarie–iulie 2022, devierile tarifare au constituit 954 milioane de lei.

„Mai mult, în august acestea vor constitui circa 409 milioane de lei, iar în septembrie – circa 623 milioane de lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori”, a spus Ceban, adăugând că întârzierea plăților contractuale ridică și suma datoriei față de furnizor, care deja e destul de impunătoare, și compromite relațiile între furnizorul de gaze și SA Moldovagaz.

„Spre regret, Hotărârea ANRE din 4 august 2022 nu permite Moldovagaz să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii, și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale”, a continuat Ceban.

În aceste circumstanțe, SA „Moldovagaz” susține că este nevoită sa solicite din nou suportul Guvernului in forma de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă, care va fi acumulat in perioada august-septembrie a anului curent, cu scopul acoperirii depline a costului de gaze naturale importate de la furnizorul principal.

La fel, SA „Moldovagaz” a spus că s-a adresat către SAP „Gazprom” cu rugămintea să fie extins pînă la finele trimestrului IV termenul de achitare a plații pentru luna august curent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X