„Peste două milioane de lei, bani atribuiți lui Igor Dodon, sub sechestru”. Procurorii cer prelungirea mandatului de arest la domiciliu pentru fostul șef de stat. Motivele invocate

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 august, 2022, 15:50

Procurorii anticorupție au înaintat demersul pentru a fi prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu pentru fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, învinuit pe mai multe capete de acuzare. De asemenea, cu autorizarea magistraților au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2.145.000 de lei.

Demersul la prelungirea mandatului de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, emis în privința ex-președintelui Igor Dodon a fost înregistrat la data de 16 august.

„Motivele care au stat la baza înaintării demersului de către procurorii anticorupție sunt determinate de existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor prin determinarea unor persoane de a da declarații mincinoase și riscul eschivării de la răspundere penală”, a motivat Procuratura Anticorupție.

În susținerea riscurilor invocate, procurorii au menționat că au prezentat probe noi, administrate recent la 8 și 10 august, precum și cele administrate anterior – la 21 iunie, care în coroborare cu rezultatele măsurilor speciale de investigații, confirmă temeinicia riscurilor invocate.

„Alte măsuri preventive neprivative de libertate cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale”, au adăugat acuzatorii de stat.

Examinarea demersului procurorilor anticorupție este planificată pentru data de 18 august 2022, începând cu ora 10:00, sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău.

Citește și: Casa în care locuiește, construcții din Sadova și Molovata, patru automobile. Lista bunurilor atribuite lui Igor Dodon care au fost plasate sub sechestru

În cadrul cauzei penale în care este vizat Igor Dodon, reprezentanții Procuraturii au comunicat că la demersul procurorilor anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru mai multe mijloace bănești, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor efectuate la 24 mai 2022, după cum urmează:

– 7.100 de euro și 20.000 de ruble (Federația Rusă), depistați la domiciliul lui Igor Dodon;
– 10.005 euro, depistați în cadrul percheziționării unui automobil;
– 689.600 de lei; 17.005 euro și 1.000 de dolari SUA, depistați la domiciliul din satul Sadova a mamei lui Igor Dodon;
– 37.450 de euro depistați într-un bun imobil din municipiul Chișinău.

„Cu autorizarea magistraților au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2.145.000 de lei”, au subliniat reprezentanții Procuraturii.

Totodată, Procuratura Anticorupție a subliniat că, la data de 16 august, Igor Dodon nu a fost citat pentru a i se înmâna demersul la prelungirea mandatului de arest la domiciliu.

„Igor Dodon a fost citat de către ofițerul de urmărire penală pentru a participa la alte acțiuni de urmărire penală. Prin urmare, în prezența acestuia au fost despachetate plicuri cu documentele și dispozitive de stocare a datelor, ridicate în cadrul perchezițiilor, fiind informat prin întocmirea unui proces verbal, conform procedurii penale, despre dispunerea efectuării constatării tehnico-științifice. Așadar, având în vedere prezența persoanei la sediul Procuraturii Anticorupție, procurorul de caz i-a înmânat și demersul la prelungirea măsurii preventive”, au explicat reprezentanții Procuraturii.

Citește și: Avocații lui Igor Dodon, scrisoare către Președinție, Procuratură și misiuni diplomatice. Cer sancționarea persoanelor care au admis „scurgeri controlate de informații”

Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, este învinuit pe mai multe capete de acuzare – corupere pasivă; organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat; trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X