Demersul procurorilor, admis de instanță. Igor Dodon va sta în arest la domiciliu încă 30 de zile

Autor: , in Actualitate / Politic / 18 august, 2022, 14:22

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, învinuit pe mai multe capete de acuzare, va sta în arest la domiciliu încă 30 de zile.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis integral solicitarea procurorilor și i-au prelungit măsura preventivă.

„Au fost aduse noi probe suficiente care confirmă actualitatea riscurilor care confirmă ingerința în urmărirea penală, privind distrugerea probelor, privind eschivare de la răspundere și pedeapsă penală și, inclusiv, riscul de săvârșire de noi infracțiuni”, a spus procurorul pe caz Petru Iarmaliuc.

Pe de altă parte, apărătorii lui Igor Dodon nu sunt de acord cu decizia instanței și spun că o vor contesta la Curtea de Apel.

„Nu am văzut argumente, nu au fost încălcată nicio interdicție pusă. Noi considerăm decizia neîntemeiată, în 21 septembrie o să avem 120 de zile de arest preventiv. Dacă erau să depisteze ceva, aveau să solicite schimbarea măsurii din arest la domiciliu în arest în penitenciar (…) Apropo, am observat elemente de intimidare a judecătorului. Vom analiza atent”, a spus avocatul Nicolae Posturusu.

Menționăm că, procurorul Petru Iarmaliuc a mai declarat că, deși Igor Dodon susținea că a folosit un telefon simplu cu taste, probele prezentate demonstrează că acesta a utilizat un iPhone, în perioada 26 mai – 10 iunie.

„Probele demonstrează că s-a folosit de mijloace tehnice care permiteau să comunice prin rețelele sociale și anume Telegram și să interacționeze cu alte persoane despre cauza penală. A folosit un telefon mobil de model iPhone 13 Pro Max, începând cu ziua de 26 mai până pe 10 iunie, când numărul pe care îl avea l-a introdus în alt aparat, iar acel telefon a fost transmis altei persoane. Persoana nu se află pe teritoriul Republicii Moldova. Urmează să stabilim ce legături au”, a precizat Iarmaliuc.

Amintim că, cu autorizarea magistraților au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2.145.000 de lei.

Citește și: Casa în care locuiește, construcții din Sadova și Molovata, patru automobile. Lista bunurilor atribuite lui Igor Dodon care au fost plasate sub sechestru

Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, este învinuit pe mai multe capete de acuzare – corupere pasivă; organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat; trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X