Mesajul Maiei Sandu pentru ambasadorii moldoveni reuniţi la Chişinău: „Integrarea europeană trebuie să fie o preocupare zilnică a misiunilor noastre diplomatice”

Autor: , in Politic / 18 august, 2022, 14:49

Realizarea majoră a acestui an este obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE), care aduce deja beneficii pentru oamenii din Moldova. Integrarea europeană trebuie să fie un dosar permanent și o preocupare zilnică a misiunilor noastre diplomatice, la fel şi promovarea intereselor diasporei moldovenești și diplomația economică. Declarațiile aparțin președintei Maia Sandu și au fost vociferate ambasadorilor moldoveni reuniţi la Chişinău.

Președinta Maia Sandu a participat joi, 18 august, la reuniunea anuală a ambasadorilor, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Șefa statului le-a vorbit diplomaților despre realizările pe care le-a obținut țara noastră, în ultimul an, în domeniul politicii externe, și despre rolul pe care îl au ambasadele noastre pentru a amplifica și multiplica aceste rezultate.

De asemenea, preşedinta a menționat că realizarea majoră a acestui an este obținerea statutului de țară candidată la UE, care aduce deja beneficii pentru oamenii din Moldova.

Este vorba de extinderea cotelor de export la produsele agricole; de liberalizarea temporară a transportului marfar rutier prin UE; de asistența pentru sectorul energetic și cel al apărării.

Totodată, Maia Sandu a spus că de îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, dar și de felul în care vom ști să ne promovăm țara, depinde cât de repede vom începe negocierile de aderare: „Astfel, integrarea europeană trebuie să fie un dosar permanent și o preocupare zilnică a misiunilor noastre diplomatice, împreună cu promovarea intereselor diasporei moldovenești și cu diplomația economică, alte două priorități care trebuie să domine agenda diplomatică”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează la Chișinău în perioada 18 – 19 august 2022, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova cu genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X