Un tribunal din Franța a aplicat sechestru asupra unui bun imobil al lui Vlad Plahotniuc. Valorează peste 83 de milioane de lei

Autor: , in Actualitate / Politic / 18 august, 2022, 09:45

Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui bun imobil din orașul francez Sciez – una din zonele de elită ale Franței – aparținând fostului lider al Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc. Potrivit estimărilor autorităților franceze, bunul sechestrat la solicitarea autorităților R. Moldova, valorează peste 4.2 milioane de euro.

Autoritățile franceze au informat Procuratura Republicii Moldova, printr-o notificare primită recent.

Potrivit estimărilor autorităților franceze, bunul sechestrat valorează peste 4.2 milioane de euro, care convertiți ar depăși suma de 83.5 milioane de lei.

„Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova. Citând autoritățile cipriote, judecătorul de instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vlad Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor au înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Republica Moldova”, a precizat Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

În continuare, bunul sechestrat urmează să fie administrat de către AGRASC – agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a CNA din Moldova, până la pronunțarea unei soluții pe dosar.

„La realizarea efectivă a sechestrului au acordat asistență valoroasă magistratul de legătură din Ambasada Franței la București responsabil și de Republica Moldova, dar și consilierul Președintelui Republicii Moldova delegat de către Președintele francez pentru asistența organelor de drept naționale în cooperarea cu organele de drept din Franța”, a remarcat PCCOCS.

Amintim că, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au susținut necesitatea menținerii arestului preventiv în privința învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Metalferos”, iar Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților, care contestau aplicarea acestei măsuri.

Mai amintim și că, președinții Comitetelor pentru Relații Externe din Senat și Camera Reprezentantilor au adresat o scrisoare președintelui Statelor Unite, Joe Biden, în care solicită susținerea reformelor democratice și lupta anticorupție din Republica Moldova, inclusiv prin impunerea de sancțiuni personale, în conformitate cu Legea Magnițki, pentru Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X