Război în Ucraina. Erdogan spune că va discuta cu Putin despre centrala Zaporojie: „Voi cere să facă ceea ce trebuie pentru pace în lume”

Autor: , in Actualitate / Externe / 19 august, 2022, 13:33

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri, 19 august, că va discuta despre centrala nucleară Zaporojie cu preşedintele rus Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut după o întrevedere cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit declarațiilor făcute de Erdogan într-un interviu acordat în timpul zborului său de întoarcere din oraşul ucrainean Lvov, Zelenski a declarat că Rusia trebuie să elimine toate minele din zonă

„Vom discuta problema (centralei nucleare Zaporojie) cu (Vladimir) Putin şi îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ceea ce trebuie, ca un pas important pentru pacea în lume” a subliniat Erdogan, citat de Agerpres.

În acelaşi interviu, Erdogan a asigurat că Turcia „nu are pretenţii” la teritoriul sirian. „Nu avem pretenţii la teritoriul Siriei (…). Regimul (de la Damasc) trebuie să fie conştient de acest lucru”, a declarat Erdogan, care ameninţă din luna mai cu o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva unor grupări kurde.

Preşedintele turc a reafirmat, însă, că armata Ankarei – prezentă în zone din nordul teritoriului sirian ce se învecinează cu Turcia – este „gata” în orice moment să lanseze o nouă ofensivă.

Între 2016 şi 2019, armata turcă a lansat trei operaţiuni de anvergură în nordul Siriei, vizând miliţii şi organizaţii kurde.

Ankara vrea să creeze o „zonă de securitate” de 30 de kilometri la frontiera sa sudică.

De asemenea, potrivit Reuters, Erdogan a dat asigurări că nu a respins niciodată dialogul şi diplomaţia în relaţiile cu Siria. Diplomaţia între state nu poate fi niciodată total întreruptă, a spus Erdogan, pe un ton mai blând decât în afirmaţiile sale anterioare.

Marţi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat că 17 persoane au fost ucise în lovituri ale armatei turce asupra unei poziţii a regimului sirian lângă frontiera turcă, după confruntări în timpul nopţii între forţele Ankarei şi combatanţi kurzi.

Preşedintele Erdogan, care s-a deplasat joi în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, a îndemnat de asemenea la „întărirea” coordonării cu Moscova în nordul Siriei, pentru a lupta împotriva „terorismului”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X