Șefa Procuraturii Anticorupție: „Am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți; Când cineva ia mită, se gândește cât va trebui să dea mită apoi, ca să fie eliberat și să scape de pedeapsă”
Veronica Dragalin, la prima sa ieșire în fața presei de este șefă a Procuraturii Anticorupție, a vorbit despre priorități pe care și le-a pus în cap de listă, dar a menționat că „primele rezultate palpabile nu vor veni peste noapte”. În opinia procurorei-șefe, în Repuublica Moldova nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției prin atragerea la răspundere penală.
„Din punctul meu de vedere, simt că am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți care riscă să moară dacă nu luăm măsuri urgente. Fiecare soldat reprezintă o cauză penală, iar noi în această instituție suntem responsabili să îi salvăm pe toți. Noi toți ca o societate ne-am dori să construim un spital cu o bază solidă cu toate echipamentele necesare, cu un personal profesionist. Un astfel de spital ar asigura că sistemul nostru de justiție va funcție bine nu doar pe următorii cinci ani, dar pe următorii 50 de ani. Dar eu consider că Procuratura Anticorupție nu poate aștepta astfel de schimbări fundamentale. Astfel, suntem nevoiți să procedăm ca un sistem de triaj. Noi avem 9 acuzatori de stat care au misiunea de a reprezenta instituția în toate cauzele de corupție și judecată în întreaga țară. Avem aproximativ 400 de cauze pe rol în judecată. Deci, 9 procurori și 400 de cauze penale”, a declarat Dragalin.
În opinia noii șefe a Procuraturii Anticorupție, până acum nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției prin atragerea la răspundere penală.
„În Republica Moldova a existat atât de multă corupție, încât nu este posibil să fie investigate și duse la capăt aceste cauzele, chiar dacă toți procurorii și judecătorii s-ar ocupa numai de aceasta, dar și nici locuri în închisori nu ar ajunge (…) Avem dosare în care o persoană a plătit o mită de 20 de euro pentru un certificat fals de COVID, dar avem și cauze penale penale de rezonanță, cu probe. Chiar dacă este multă informație și sunt investigații jurnalistice, un dosar făcut corect necesită timp și muncă până a fi transmis în judecată. Anume de aceea trebuie să ne concentrăm pe corupția mare și cazurile de rezonanță, inclusiv cele mari din trecut, dar, totodată, și schemele care există până în ziua de astăzi.
La volumul de muncă și de sesizări care există, consider ca trebuie să fim realiști, că nu putem rezolva toate dosarele, când resursele pot fi folosite în altă parte”, a mai spus procurora-șefă.
Astfel, șefa PA a subliniat că scopul nu este de a băga cât mai multă lume la închisoare, ci de a descuraja corupția și de a opri impunitatea pentru acte de corupție.
„Astăzi, când cineva ia mită în Republica Moldova, se gândește cât va trebui să dea mită apoi, ca să fie eliberat și să scape de pedeapsă. Eu consider că acest tip de corupție este cel mai grav risc și impediment în sistemul nostru de justiție. Când un medic pe un câmp are responsabilitatea de a salva soldații răniți, iar el merge și le dă otravă ca să moară mai repede, asta creează o situație de criză care este urgentă și extrem de periculoasă.
În opinia mea, criminalii din sistem, aici mă refer la ofițeri, judecători și procurori, care sunt corupți, sunt cei mai periculoși criminali (…) Nu ne putem permite să așteptăm rezultatele la procesul de vetting, pentru că avem dosare care chiar acum pot fi compromise din interior. Astfel de crime împiedică misiunea sistemului juridic în combaterea corupției. În al doilea rând, creează risc de sabotaj a cauzelor de rezonanță. În al treilea rând, subminează încrederea societății în organele de drept. Deci, ce-o să se întâmple când noi avem succes să aducem o cauză penală în judecată, și oamenii din sistem o să poată sabota așa cazuri? Noi nu ne putem permite să rămână așa oameni în sistemul nostru”, a explicat șefa Procuraturii Anticorupție.
În acest context, Veronica Dragalin a menționat că „primele rezultate palpabile nu vor veni peste noapte”.
Veronica Drăgălin, și-a început mandatul de procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție la 1 august 2022, fiind numită în funcție pentru un termen de 5 ani.
Comentarii