Învinuit de fals în declarații pe trei episoade. Ex-șef al Direcției Sud a Inspectoratului Național de Investigații, trimis pe banca acuzaților

Autor: , in Actualitate / Justiție / Social / 22 august, 2022, 09:58

Cauza penală de învinuire a unui fost șef al Direcției Sud a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP) al Ministerul Afacerilor Interne (MAI), căruia i se incriminează săvârșirea a trei capete de acuzare, de fals în declarația de avere și interese personale, a fost expediată la 19 august în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Mai exact, fostul șef al INI este acuzat că, în perioada exercitării funcțiilor publice, în declarațiile de avere și interese personale depuse, pe proprie răspundere la Autoritatea Națională de Investigații, pentru perioadele anilor fiscali 2017, 2019 și 2020, în scopul de a tăinui că anume el, împreună cu membrii familiei lui, sunt beneficiarii efectivi a unei case individuale din municipiul Chișinău, a înregistrat formal dreptul de proprietate pe numele părinților acestuia deși, în realitate acest bun imobil îi aparține ultimului.

La fel, fostul șef de la INI mai este acuzat de către procurori în baza probelor administrate că, în aceeași perioadă de timp indicată supra, a indicat în declarația de avere date false cu scopul de a-și putea justifica proveniența surselor financiare, indicând împreună cu soția acestuia datorii în sumă de 80.000 de euro și 1.600.000 de lei, fără a indica exact numele și prenumele persoanelor fizice care l-ar fi împrumutat pe el și soția lui, aspect care atestă precum că aceste împrumuturi nu au existat în realitate.

Subsidiar, fostului șef de la INI, i se mai impută că, în declarația de avere pentru anul 2019, nu a declarat în mod intenționat un autoturism, pe care l-a dobândit în proprietate din 2019 și care a fost înregistrat pe numele soției sale.

De asemenea, ex-șeful de la INI mai este acuzat de către procurorii anticorupție că, în declarația de avere pentru anul 2020, nu a inclus în mod intenționat veniturile salariale ale soției sale, precum și nu a inclus faptul dobândirii în proprietate a unui terenul cu suprafața de 0.0598 ha, situat în municipiul Chișinău. La fel, fostul funcționar este învinuit că a inclus în declarația de avere date false ce țin de suprafața unui apartament deținut în proprietate în mun. Chișinău, indicând suprafața de 66.63 metri pătrați, pe când în realitate suprafața fiind mai mare, și anume de 93.3 metri pătrați. În aceeași declarație pentru anul 2020, fostul șef de la poliție a inclus date false ce țin de valoarea unui garaj deținut în proprietate în mun. Chișinău, indicând că prețul acestuia constituie 39.891 de lei, pe când în realitate prețul real achitat este aproape dublu, mai mult de 79.000 de lei.

Este vorba despre Nicolae Gavrilița, ex-șef al Direcției Sud a Inspectoratului Național de Investigații. Anterior, presa a scris că Nicolae Gavriliţa ar fi cumnat cu prim-ministra Natalia Gavriliţa. Totuși, procurorii anticorupţie au negat că cei doi  sunt rude, spunând că este vorba de o simplă coincidenţă de nume.

Fostul șef de la INI mai este urmărit penal de către procurorii anticorupție și pentru îmbogățire ilicită, în cadrul unei cauze penale pornite în aprilie 2022. Această cauză penală rămâne în investigare în continuare în procedura procurorilor anticorupție în vederea administrării probatoriului necesar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X