A fost asasinată Daria Dughina de serviciile secrete rusești? Unii analiști străini par convinși că da
Unii analiști străini specializați în probleme legate de Rusia afirmă că este probabil ca Daria Dughina, fiica unuia dintre ideologii președintelui Vladimir Putin, să fi fost asasinată de serviciile secrete rusești.
Varianta oficială a Rusiei, prezentată luni de FSB, Serviciul Federal de Securitate al țării, este că atacul asupra fiicei lui Aleksandr Dughin a fost comis de Natalia Vovk, o ucraineancă născută în 1979, care a sosit în Rusia în luna iulie alături de fiica ei în vârstă de 12 ani și a petrecut o lună de zile pregătind atacul.
Potrivit versiunii rusești a evenimentelor, presupusa atacatoare a participat sâmbătă seara la un eveniment în apropierea Moscovei, la care se aflau și Dughina și tatăl ei, înainte de a declanșa o „explozie controlată” a mașinii în care se aștepta să se afle Aleksandr Dughin.
Ea ar fi fugit apoi din Rusia în Estonia, trecând granița dintre cele două țări.
Estonia a respins ferm acest lucru, ministrul eston de Externe Urmas Reinsalu declarând marți într-o intervenție televizată că „privim asta drept o instanță dintr-o foarte lungă serie de provocări ale Federației Ruse și nu avem nimic în plus de declarat în momentul de față”.
Poliția estoniană a precizat luni că Rusia nu a făcut nicio solicitare oficială cu privire la Vovk.
Estonia neagă că presupusa asasină a Dariei Dughina se află pe teritoriul său
Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate, un think-tank de la Tallinn, a declarat pentru jurnaliștii de la Financial Times că atacul ar putea să fi fost o operațiune de tip „steag fals” pusă la cale de Rusia.
„Este posibil ca aceasta să fi fost o operațiune proprie a FSB din moment ce acești oameni au devenit o amenințare. În același timp, este convenabil să arunci vina asupra ucrainenilor. Vedem acum că și Estonia poate fi târâtă în acest lucru”, afirmă el.
Istoricul Mark Galeotti, unul dintre cei mai reputați analiști la nivel internațional în probleme legate de Rusia, afirma luni că ultranaționaliștii în rândul cărora Aleksandr Dughin are cea mai mare trecere se numără printre cei mai fervenți critici ai Kremlinului, fiind nemulțumiți de modul în care decurge „operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie.
„Până la urmă, acesta este punctul central al criticilor aduse de naționaliștii ruși lui Vladimir Putin: că, în pofida atitudinii sale de manager macho, el este de fapt un campion slab al intereselor rusești, ezitant, corupt și incompetent. Cât de mulți oameni mai puțin fervenți ar simți de asemenea asta nu este clar”, spune Galeotti.
Ce spun analiștii străini despre asasinarea fiicei lui Aleksandr Dughin
Olga Lautman, o cercetătoare de la Centrul de Analiză Politică Europeană, un institut non-profit de la Washington, afirmă că FSB-ul este cel mai probabil responsabil de plasarea bombei care a ucis-o pe Daria Dughina.
FSB who is most likely responsible for the bombing of Dugin’s daughter has ‘solved’ the case. They blame Ukrainian special services for this explosion. Who could have seen this coming besides everyone? The next propaganda will be that US and UK directed this pic.twitter.com/HSnVWFoV4o
— Olga Lautman 🇺🇦 (@OlgaNYC1211) August 22, 2022
„Ei dau vina pe serviciile speciale ucrainene pentru această explozie. Cine ar fi putut prognoza asta în afară de toată lumea? Propaganda va spune apoi că Statele Unite și Marea Britanie au direcționat” operațiunea, notează ironic Lautman.
Ea amintește că la scurt timp după explozie RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, l-au citat tocmai pe Denis Pușilin, „marioneta” instalată în Donețk pentru a pune „baza acestor minciuni”.
Lautman subliniază că explozia a avut loc în Moscova și că agențiile de presă ruse ar fi putut cita propriile servicii de securitate.
Anders Aslund, un economist suedez și fost cercetător la Atlantic Council care a scris zeci de cărți despre Rusia, este în asentiment cu Lautman, afirmând că varianta cea mai probabilă este că Dughina a fost ucisă la ordinul președintelui Vladimir Putin.
Citește mai departe pe hotnews.ro.
Comentarii