Votat în prima lectură: Ajutor financiar unic de 1.500 de lei pentru pensionarii și alte grupuri de persoane care au un venit mai mic de 5.000 de lei. Pentru îngrijirea copilului până la doi ani – indemnizație lunară de 1.000 de lei

Autor: , in Actualitate / Social / 26 august, 2022, 14:20

Pensionarii și alte grupuri de persoane vulnerabile care au un venit mai mic de 5.000 de lei vor primi un ajutor financiar unic de 1.500 de lei, iar părinții indiferent dacă au statut de persoană asigurată sau neasigurată vor beneficia suplimentar de câte 1.000 de lei lunar pentru creșterea copilului, până la împlinirea vârstei de 2 ani. Deputații au aprobat vineri, 26 august, în prima lectură, modificările la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2022.

Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an sunt prevăzute mai multe măsuri de suport a populației, inclusiv măsuri privind reducerea vulnerabilității energetice.

Legea modificată prevede că veniturile totale ale Bugetului asigurărilor sociale de stat au fost majorate cu 1,155 miliarde de lei și vor constitui 34,197 miliarde de lei.

Totodată, au fost majorate cu 1,155 miliarde de lei și cheltuielile totale ale BASS. Scontarea cheltuielilor a fost efectuată în baza analizei executării indicatorilor în semestrul I al anului 2022, precum și a dinamicii numărului beneficiarilor și mărimilor medii ale prestațiilor sociale.

Astfel, cheltuielile propuse includ mijloacele financiare suplimentare din bugetul de stat pentru acordarea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a unui suport financiar în sumă de 1.500 de lei pentru beneficiarii de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, stabilite până la data de 1 octombrie 2022 și care sunt domiciliați în Republica Moldova, al căror cuantum lunar nu depășește 5.000 de lei.

Cheltuielile includ și mijloace financiare necesare pentru stabilirea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani în mărime de 1.000 de lei, tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat).

De asemenea, se propune începând cu 1 octombrie 2022 majorarea până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.

Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 a fost susținut cu votul a 54 de deputați și urmează a fi prezentat pentru dezbateri în plenul Parlamentului în lectura a doua.

Știrea inițială, 24 august:

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 va fi rectificată în baza deciziei aprobate de Guvern miercuri, 24 august. Ajustarea va fi efectuată în urma analizei executării bugetului în primul semestru al anului curent, dinamicii contingentului de beneficiari şi a mărimilor medii ale prestaţiilor sociale.
Totodată, rectificarea bugetului este necesară și pentru implementarea, începând cu 1 octombrie curent, a unor acțiuni noi, inițiate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, și anume:

– acordarea unui suport financiar unic, în valoare de 1.500 de lei, beneficiarilor de toate tipurile de pensii și alocații sociale de stat stabilite până la 1 octombrie 2022, al căror cuantum lunar nu depășește 5.000 de lei, domiciliați în Republica Moldova;

– stabilirea indemnizației lunare în mărime de 1.000 de lei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indiferent dacă părinții copiilor au statut de persoană asigurată sau neasigurată;

– majorarea de la 370 până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, pentru persoanele asigurate și neasigurate;

– menținerea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului la 700 lei. Astfel, pentru acordarea prestației date pentru numărul estimativ de cca 245 mii de beneficiari, în bugetul de asigurări sociale de stat se precizează suplimentar alocarea a 50 249,5 mii lei din bugetul de stat pentru anul 2022.

Astfel, conform calculelor propuse, veniturile și cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 se vor majora cu 1,1 miliarde de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X