Proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022, votat în prima lectură. Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,141 miliarde de lei

Autor: , in Actualitate / Economic / 26 august, 2022, 15:21

Întruniți în ședință în cadrul sesiunii extraordinare, deputații au supus dezbaterilor propunerile de modificare a bugetului pentru anul în curs, elaborate de Guvern. Potrivit notei emisă de Parlament, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se majorează de la 52,701 miliarde de lei până la 57,971 miliarde de lei (+10%), în principal din contul creșterii impozitelor și taxelor, cheltuielile – de la 72,087 miliarde de lei până la 75,216 miliarde de lei (+4,3%).

Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,141 miliarde de lei ori cu 11% până la 17,245 miliarde de lei. Acesta urmează să fie acoperit atât din surse interne, cât și din cele externe.

Cele mai mari majorări la capitolul cheltuielilor sunt operate pe domeniile protecției sociale (acordarea unui suport financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, al căror cuantum lunar nu depășește 5000 lei, majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului ș.a.), serviciilor de stat cu destinație generală (gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților, includerea alocațiilor pentru acordarea plății unice pentru susținerea unor angajați din cadrul instituțiilor bugetare), serviciilor în domeniul economiei (Fondul rutier, susținerea ÎMM, proiectul de modernizare a tehnicii agricole).

„Măsurile propuse vin să protejeze cetățeanul de multiple crize și de inflație, să îl ajute să treacă mai ușor peste dificultățile actuale. Suntem solidari cu familiile, cu pensionarii, cu angajații, cu antreprenorii, cu toți cetățenii. În 2023 vom veni cu și mai mult suport. Iar dacă în regiune ar fi pace, s-ar fi putut realiza mult mai mult”, a declarat deputata Valentina Manic, membra Comisiei economie, buget și finanțe.

Citește și: Votat în prima lectură: Ajutor financiar unic de 1.500 de lei pentru pensionarii și alte grupuri de persoane care au un venit mai mic de 5.000 de lei. Pentru îngrijirea copilului până la doi ani – indemnizație lunară de 1.000 de lei

În nota emisă de Parlament se mai spune că modificarea Legii bugetului de stat 2022 a fost necesară pentru adoptarea unor măsuri urgente de ordin legislativ în vederea susținerii populației, instituțiilor publice și agenților economici în contextul mai multor crize generate de războiul din Ucraina. De asemenea, parametrii bugetari au fost aduși în concordanță cu estimările revăzute ale principalilor indicatori macroeconomici pentru anul curent.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat în prima lectură și va fi supus dezbaterilor în lectura a doua.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X