Cea mai călduroasă vară înregistrată în Spania: mii de morți, incendii, consum restricționat de apă

Autor: , in Actualitate / Externe / 28 august, 2022, 14:05

4.600 de spanioli au murit vara aceasta, din cauza căldurii sufocante, conform statisticilor oficiale. În Andalucia, situația este gravă. Din cauza caniculei și a secetei, rezervele de apă pentru populație mai ajung doar pentru câteva luni și s-au impus restricții. În multe regiuni nu a mai căzut nicio picătură de ploaie din primăvară.

A fost cea mai călduroasă vara de când se fac măsurători în Spania. Din cauza caniculei rezervele de apă au ajuns la minime istorice, incendiile au pârjolit sute de mii de hectare iar numărul deceselor provocate de căldură a depășit de 3 ori media ultimilor ani.

În Spania temperaturile sunt în continuare ridicate. Evantaiul este un accesoriu indispensabil, mai ales la orele amiezii. În perioada celor 3 valuri de căldură intensă s-au înregistrat 70 de decese zilnic. Turiștii au căutat atracțiile cu multă apă pentru a rezistă caniculei, scrie stiri.tvr.ro.

Rezervele de apă ale Spaniei au scăzut la o treime, iar în Andalucia cel mai mare bazin de apă, Vinuelas, este la 12 la sută din capacitate. În unele localități oamenii primesc apă cu cisternele. Catalonia a limitat consumul în 150 de municipii, la 200 de litri de persoană, pe zi, iar în Galicia a fost întreruptă apa dușurilor de la plajă, nu se mai folosește apă pentru spălatul străzilor, udarea grădinilor, spălatul mașinilor și umplerea piscinilor. Unele orașe au decis chiar închiderea fântânilor arteziene.

„Mult mai călduroasă că în alți ani! În luna iulie, mai ales, am avut în fiecare zi peste 40 de grade. A fost criminal”, ne-a declarat un localnic.

Din cauza căldurii și a lipsei precipitațiilor Spania s-a confruntat cu cele mai devastatoare incendii din istorie. În jur de 270 de mii de hectare s-au făcut scrum vara această. Iar previziunile nu sunt optimiste. Toamna va fi în general călduroasă și secetoasă, iar izolat pot apărea furtuni violente.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X