CNN: Ucraina folosește cu succes împotriva Rusiei o metodă de război concepută de forțele speciale americane: doctrina rezistenței

Autor: , in Externe / 28 august, 2022, 13:46

Războiul din Ucraina a intrat în a șaptea lună și, spre surpriza multora, Ucraina ține piept Rusiei: blochează înaintarea armatei, deși îi este net superioară, și ripostează. Ucraina aplică, de fapt, cu succes, o metodă de „război de rezistență” dezvoltată de forțele speciale ale SUA, spun oficiali americani și europeni, citați de CNN.

Conceptul operațional de rezistență a fost dezvoltat în 2013, în urma războiului Rusiei din Georgia, care avusese loc cu câțiva ani înainte, în 2008. Dar valoarea acestei strategii a fost conștientizată abia după invazia Rusiei în peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. Preluarea și anexarea Crimeei aproape fără vărsare de sânge a uimit Occidentul, așa că s-a concentrat asupra construirii unui plan de apărare totală, care să includă nu doar armata, ci și populația civilă. Invazia declanșată în februarie de Putin împotriva Ucrainei a fost terenul de încercare.

În fapt, „războiul de rezistență” oferă un plan națiunilor mai mici pentru a face față unei agresiuni și pentru a se confrunta eficient cu un vecin mai mare care le invadează.

Conceptul, cunoscut sub prescurtarea ROC (Resistance Operating Concept), abordează agresiunea armată într-un mod inovator și neconvențional. Astfel, nu doar armata ucraineană, ci și populația civilă sunt parte a unei rezistențe concertate împotriva armatei ruse. „Se folosește fiecare resursă și se folosesc, de asemenea, unele mijloace extrem de neconvenționale prin care să perturbe armata Federației Ruse”, explică generalul-locotenent în retragere Mark Schwartz, care a fost șeful Comandamentului pentru Operațiuni Speciale din Europa.

Planificarea unei rezistențe naționale ucrainene

În inferioritate numerică și depășită ca armament, Ucraina a ripostat totuși împotriva unei armate rusești care a crezut că în câteva săptămâni, dacă nu chiar zile, va străbate nestingherită țara în lung și-n lat.

Seria de atacuri și explozii recente asupra unor poziții rusești din Crimeea face parte din această strategie a războiului de rezistență, arată Kevin Stringer, colonel în retragere, cel care a condus echipa care a dezvoltat acest concept. „Din moment ce nu o poți face în mod convențional, vei folosi forțe pentru operațiuni speciale, iar acestea vor avea nevoie de sprijinul rezistenței – informații, resurse, logistică – pentru a avea acces la aceste regiuni”, a explicat colonelul.

Atacurile, aflate mult în spatele liniilor inamice, au fost dincolo de raza de acțiune a armelor pe care SUA și alți aliați le-au trimis în Ucraina, iar videoclipurile cu exploziile nu par să arate nicio rachetă sau dronă care să se apropie. Rusia a dat vina pe sabotaj sau pe explozii de muniție.

La începutul lunii aprilie, generalul Richard Clarke, comandantul Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al SUA, a declarat în cadrul unei audieri în Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului că în ultimul an și jumătate SUA au ajutat la formarea unor companii de rezistență în cadrul forțelor speciale ucrainene. Întrebat dacă vede roadele acestei instrucții în conflictul actual, Clarke a răspuns afirmativ, fără echivoc: „Da, văd”.

Citește continuarea pe Digi24.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X