A fost dispus refuzul în pornirea urmăririi penale în privința lui Dumitru Robu. PA: „Acuzațiile lui Sorin Stati nu s-au confirmat. Nu a putut aduce careva mijloace materiale de probă”

Autor: , in Actualitate / Justiție / 29 august, 2022, 16:49

Procurora Nadejda Busuioc a refuzat pornirea urmăririi penale legată de pretinsele acțiuni ilegale ale procurorului general interimar Dumitru Robu, în urma acuzațiilor lui Sorin Stati, motivând că acestea nu s-au confirmat. Decizia poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.

Prin ordonanța din 29 august, emisă de procurora Nadejda Busuioc, a fost dispus refuzul în pornirea urmăririi penale pe faptele expuse în sesizarea lui Sorin Stati privind pretinsele acțiuni ilegale ale procurorului general interimar Dumitru Robu, motivând că nu există faptul vreunei infracțiuni prevăzute de legea penală.

„Acuzațiile lui Sorin Stati, aferent acțiunilor procurorului general interimar Dumitru Robu, nu s-au confirmat”, a menționat Busuioc.

În opinia procurorei de caz, soluția respectivă, de a refuza în pornirea urmăririi penale, a fost determinată de următoarele argumente: „Presupusa bănuială rezonabilă cu privire la comiterea unor pretinse acte de corupție sau altor pretinse acțiuni ilegale de către procurorul general interimar Dumitru Robu s-a bazat în exclusivitate pe cele declarate de Sorin Stati, care nu a putut aduce careva mijloace materiale de probă în confirmarea celor invocate, precum și care personal a declarat că nu a fost prezent la evenimentele relatate ca fiind ilegale, ci în majoritatea cazurilor a relatat opiniei publice presupusele fapte infracționale la care nu a fost martor direct, dar care i-au fost aduse la cunoștință de către sursele de informații din cadrul organelor de drept cu scopul de a fi făcute publice”.

Subsecvent, procurora de caz Nadejda Busuioc și-a motivat soluția invocând că, „în cadrul investigației efectuate a fost demonstrat cu certitudine faptul că alegațiile lui Sorin Stati referitor la pretinsele acte de corupție comise de către Dumitru Robu, nu corespund adevărului, fiind infirmate în totalitate prin probele administrate legal în cadrul prezentului proces penal”.

Precizăm că, decizia procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), prin care s-a refuzat în pornirea urmăririi penale, poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.

Amintim că, la sfârșitul lunii iulie, procurora Nadejda Busuioc a dispus refuzul în primirea pentru examinare a sesizării fostului primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, în privința procurorului general interimar Dumitru Robu, argumentând că „nu conține circumstanțe referitor la săvârșirea unor infracțiuni”.

Detalii: Sesizarea lui Chirtoacă în privința lui Robu, respinsă: Nu conține circumstanțe referitor la săvârșirea unor infracțiuni

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X